„Egy szebb új világ felfedezése” – videón a Kiválósági Együttműködési Program előadásai

Négy évvel ezelőtt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, valamint az MTA Támogatott Kutatócsoportok Irodája hároméves kutatási programot indított egyetemi partnerekkel együttműködésben. A tudományterületek, amelyekre az ezekben részt vevő kutatók koncentrálnak, izgalmas, kurrens témák. Az együttműködés néhány eredményét bemutató konferencia videón is megnézhető.

2018. június 5.

A program keretében létrejött kiválósági központok fő célja az volt, hogy rendszerszinten erősítsék az együttműködést a felsőoktatás eredményes kutatóhelyei és az akadémiai kutatóintézet-hálózat egyes intézetei között. Ennek keretében olyan kutatások is megvalósulhattak, amelyek az MTA intézményhálózatának profiljából hiányoztak, vagy nem olyan súllyal voltak jelen, mint amilyet jelentőségük megkívánt volna.

2015-ben újabb kiválósági központ alakult, amelynek alapja a Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria közötti együttműködési megállapodás. Az együttműködés bázisaként az MTA új kutatóhelyet alapított Győrött az MTA SZTAKI és a Széchenyi István Egyetem közreműködésével.

Tavalyelőtt pedig egy újabb akadémiai intézmény, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont is a Kiválósági Együttműködési Program résztvevője lett „Búza stresszadaptációs kutatások” című pályázata révén.

Plazmadiagnosztika, képanalízis és mesterséges intelligencia, állatmodellekből nem ismert sejttípusok az emberi agykéregben – csak néhány azok közül a rendkívül izgalmas kutatási témák közül, amelyekkel e program keretében foglalkoztak az akadémiai és egyetemi kutatók.

A program eredményeit bemutató előadásokon készült felvétel az alábbi videóra kattintva megnézhető:

Czitrovszky Aladár: Az interferometriától a spektroszkópián át a plazmadiagnosztikáig - együttműködés a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel 7:20-tól

Veres Miklós: Kombinált LIBS-Raman mérőrendszer fejlesztése 27:48-tól

Djotyan Gagik P.: Lézerplazma kutatások a Wigner Fizikai Központban és
a CERN-i AWAKE kísérlet 48:33-tól

Haracska Lajos: Sejtheterogenitás vizsgálata egysejt felbontással: egy
szebb új világ felfedezése a számítógépes képanalízis
és genomika szinergiájával 1:14:01

Horváth Péter: Élet a pixelek mögött, képanalízis es mesterséges intelligencia az egysejt kutatásban 1:26:44-től