Egy eltűnt sziget nyomában; a minimumjövedelem bevezetése: a Szigma – a holnap világa 2018. június 19-i adása

Hogyan lehet rekonstruálni egy 3600 évvel ezelőtti vulkánkitörésben megsemmisült szigetet? Miként lehet javítani a nélkülözők helyzetén? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin e heti adásának hallgatói.

2018. június 21.

Egy nemzetközi kutatócsoport rekonstruálta Szantorini 3600 évvel ezelőtt vulkánkitörésben megsemmisült belső szigetének méretét és korát. Arról, hogy milyen módszerekkel lehet rekonstruálni egy eltűnt sziget körvonalait, a nemzetközi kutatócsoport magyar résztvevője, Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Természetföldrajzi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára számolt be.

A szegénység egyik mutatója a súlyos anyagi depriváció (elnyomorodás). Az adatok alapján itthon a súlyos elnyomorodásban élők aránya közel háromszorosa, a gyermekszegénység tekintetében pedig négyszerese a többi visegrádi országénak. Molnár György, az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa beszélt a helyzet javítását elősegítő lehetséges utakról és a minimumjövedelem jelentőségéről.

A Szigma 2018. június 19-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.