A Szent Korona Kutatócsoport eredményei; a radioembolizációs daganatterápia első hazai alkalmazása: a Szigma – a holnap világa 2019. január 29-i adása

A tudományos magazin e heti adásában a Szent Korona Kutatócsoport legújabb tudományos eredményeiről és egy Magyarországon először alkalmazott daganatterápiás módszerről esett szó.

2019. február 1.

Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, a magyar Szent Korona történeti kutatása nem csak a magyarság számára fontos. „Európa egyik legrégebbi, de mindenképpen a legtovább használt hatalmi jelvénye. Ez önmagában elég ok a büszkeségre. Második fontos jegye, hogy Európában egyedül viseli a ’szent’ jelzőt, már 1256-ban ezzel a szóval illették” – tette hozzá. A tudományos magazin e heti adásában a kutatócsoport további eredményeiről, kiadványairól is szó esett.

Magyarországon először végeztek radioembolizációs daganatterápiát. Az eljárás során az ereken keresztül mikroszkopikus méretű sugárforrások százezreit juttatják be a daganat szövetébe. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de hatásukat csak a tumorban kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. Bánsághi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese számolt be a radioembolizációs daganatterápia első hazai alkalmazásáról.

A Szigma 2019. január 29-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.