Buldózerrel innoválni? Vita az MTA-ról Buldózerrel innoválni? Vita az MTA-ról

Buldózerrel innoválni? Vita az MTA-ról

Grüner György fizikus, Palkovics László innovációs miniszter tanácsadója és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója a VálaszOnline kérésére ült le egymással megvitatni a magyar tudományosság és innováció jelenlegi helyzetét és kilátásait.

Mit mondanak a közgazdasági kutatások a versenyképességről?

Ha nincs állandó finanszírozás, akkor nem tudunk pályázni az uniós pályázatokra, sőt a már elnyert projektek is veszélybe kerülnek – mondta a G7 podcast e heti vendége, Muraközy Balázs közgazdász, aki az MTA közgazdaságtudományi intézetének (KRTK KTI) versenyképességgel foglalkozó Lendület-kutatócsoportját vezeti. A csoportjával elnyert nemzetközi H2020 projekt témája egyébként éppen a vállalati termelékenység, ami valahol ironikus, hiszen ez a téma a kormány céljai között is gyakran megjelenik – az innovációs minisztérium viszont az egész akadémiai kutatóhálózattal együtt a KTI jövőjét is kétségbe vonta.

Kvazár világított rá az univerzum hiányzó tömegének egy részére Kvazár világított rá az univerzum hiányzó tömegének egy részére

Kvazár világított rá az univerzum hiányzó tömegének egy részére

Megtalálhatták az univerzum ,,hiányzó” anyagát magyar kutatók vezetésével a Chandra röntgenműhold adataiban. A hiányzó anyag problémája a csillagászat egyik régóta megoldatlan rejtélye. Az univerzum 13,7 milliárd éves fejlődése során a ,,közönséges” anyag csillagokba, galaxisokba és különböző hőmérsékletű gázokba tömörült, ám ezeket összegezve a kutatók mind ez idáig nem tudtak elszámolni az ősrobbanásban keletkezett anyag közel egyharmadával. Jelen kutatás szolgáltatja az első észlelési bizonyítékot arra, hogy a hiányzó anyag extrém ritka, forró gáz formájában bujkál az egész intergalaktikus teret behálózva.

  • 272 találat
  • További