Eseménynaptár

Egyénre szabott orvosbiológiai implantátumok és segédeszközök új generációja

Tudományos konferencia

Időpont

2017. november 24. 10.00-13.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Összefoglaló

Az additív technológiák eljárásai az utóbbi években robbantak be a az orvosi humánfelhasználások területére, noha az ipar a prototípusok vagy egyedi alkatrészek előállítására már évtizedekkel ezelőtt bevezette. Költség- és időhatékonyságukkal, valamint a minőség javulásával magyarázható, hogy az iparban már a kis vagy közepes darabszámú alkatrészek gyártásánál is kifizetődő és a hagyományos gyártástechnológiákkal szemben környezettudatosabb technológiáknak számítanak. Alkalmazásuk az implantátumok és egyedi segédeszközök, műtéti készülékek gyártásában kézenfekvő, hiszen a korszerű informatikai rendszereket felhasználva egyénre szabott megoldásokat nyújtanak. Hazai vállalkozások már megjelentek ebben a szegmensben, pl. egyedi fogászati segédeszközök gyártásával, de jelentős további fejlesztési lehetőségek rejlenek még e területen. Fejleszthető az orvosi diagnosztikát végző intézmények és eszközeik, valamint a segédeszközt gyártó üzemek és berendezéseik közötti integráció vagy olyan ma még hazánkban e területen hiányzó eljárás is, mint a fémporok lézersugaras olvasztása, szinterezése.

A konferencia célja: az életminőséget javító, egyénre szabott orvostechnikai eszközök új generációjának bemutatása az additív gyártástechnológiai eljárások komplex rendszerének fejlesztésével (adatgyűjtés, -feldolgozás, modellezés, virtuális gyártás, véges elemes analízis, méréseken alapuló validálás, 3D prototípusgyártás minőségbiztosított rendszerben). A kialakuló technológia eredménye a humángyógyászat terén egyénre szabott, egyedileg gyártott implantátumok, eszközök előállítása, amelyek mentesek az egyének eltérő sajátosságai okán a gyógyászatban folyamatosan alkalmazott kompromisszumos szükségmegoldásoktól.

A lézeres additív technológiákra fókuszálva olyan kutató-fejlesztő, gyártó mintarendszer és (smart) üzem kialakításának fejlesztési feladatai kerülnek bemutatásra orvostechnikai eszközök gyártására, amely az eddigi, zömmel egyedi kezdeményezésű fejlesztéseket rendszerszinten törekszik integrálni, az ipari fejlesztés és egyetemi kooperáció kiépítésével és tartós fenntartásával szándékozik megvalósítani.

  • A fémporból felépítő DMLS technológia lehetőségei a testreszabott implantátumok gyártásánál
    Falk György (VARINEX Zrt.)
  • Irodalomkutatás eredményei 3D nyomtatással készült protézisek területén
    Kiss Rita, az MTA doktora (BME MOGI és BKKK); Parragh Márk; Popovics Júlia; Somló Kinga
  • 3D-s testmodellek felépítési lehetőségei a testre szabott implantátumok additív gyártáshoz
    Varga Laura, Takács János, kandidátus (BME Gépjárműtechnológia Tanszék)
  • Biomechanikai modellalkotás lehetőségei egyedi implantátumok esetén
    Simonovics János, Piros Attila (BME Gép- és Terméktervezés Tanszék)
  • Testreszabott, additív gyártású fém protézisek anyagtulajdonságai és vizsgálatuk
    Fehér Márk, Takács János, kandidátus (BME Járműtechnológia Tanszék) 
  • 3D nyomtatott titán próbatestek anyagvizsgálati lehetőségei
    Pammer Dávid, Károly Dóra, Keresztes Zoltán, Szabó Péter János, az MTA doktora (BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék) 
  • Az additív gyártástechnológiával előállítható orvosi implantátumok méretezési kérdései különös tekintettel az anyagjellemzőkre és a terhelésekre
    Ficzere Péter PhD, Borbás Lajos PhD (BME Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszék, Edutus Főiskola Műszaki Intézet Tatabánya) 
  • Az additív gyártástechnológiával előállítható orvosi implantátumok méretezési kérdései különös tekintettel az anyagjellemzőkre és a terhelésekre
    Molnár Kolos PhD (BME Polimertechnika Tanszék): Nanorészecskékkel töltött fotopolimerek gyors prototípusgyártáshoz 
  • 3D nyomtatás szerepe a kisszériás termékgyártásban
    Kovács Norbert Krisztián PhD (BME Polimertechnika Tanszék) 
  • 3D nyomtatott polimer implantátum alkalmazása a kézsebészetben
    Kiss Zoltán PhD (BME Polimertechnika Tanszék) 
  • Implantátum anyag kúszásának vizsgálata
    Lovas László PhD (BME Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszék), Pietro Fierro, (Salernói Egyetem Ipari Mérnöki Kar), Ficzere Péter PhD (BME Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszék)

Szervező

MTA Műszaki Tudományok Osztálya Anyagtudományi és Technológiai Tudományos Bizottság

Kapcsolattartó

Bakallár Imola (telefon: 411-6307)