Tudomány Mátyás király udvarában – új kiállítás az MTA Könyvtár és Információs Központban

Csillagászati művek a 15. század második feléből, humanista történetírók jeles munkái, valamint a híres Bibliotheca Corviniana egyik teljes kódexe is megtekinthető február végéig az MTA Könyvtár és Információs Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, valamint az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársai által rendezett kiállításon.

2018. november 9.

„Szinte közhely, hogy Mátyás kora egyik legműveltebb uralkodója volt, kortársai dicsőítették kivételes tudását, kiemelték érdeklődését. Mégis okoz némi meglepetést még a korszak iránt érdeklődő, de azt nem elmélyülten ismerő számára, hogy ez a kapcsolat milyen mélységű volt. Német és itáliai csillagászok, orvosok, teológusok, történetírók adták egymásnak a kilincset az udvarban. A Magyar Királyság felkerült a tudomány korabeli világtérképére” – mondta köszöntőjében Lovász László, az Akadémia elnöke a „Csillagok, csillagképek – tudomány Mátyás király udvarában” című A kiállítás weboldalakiállítás ünnepélyes megnyitóján.

Lovász László Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az itáliai történetírót, Antonio Bonfinit idézve emlékeztetett rá, hogy Mátyás király „mindenfelé felkutatta, idehozta valamennyi tudomány kiváló szakembereit”. „Ma sem nagyon kívánhatunk mást, mint hogy a legkiválóbb tudósok itthon maradjanak, a külföldi kutatók közül pedig ugyancsak a kiválóak Magyarországra jöjjenek” – mondta Lovász László.

Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója Mátyás tudatosságát emelte ki. Mint mondta, ez a határozottság nemcsak a politikában volt érzékelhető, hanem az uralkodónak a tudományhoz való viszonyában is.

Monok István Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A főigazgató elmondta: a kiállított korabeli művek magyar és külföldi közgyűjteményekből kerültek a Galéria a kiállítás ünnepi megnyitóján készült fotókbólvitrinekbe. Kiemelte közülük az MTA Könyvtár és Információs Központ által őrzött egyetlen reneszánsz kódexet, Ludovicus Carbo Mátyás királynak ajánlott és róla szóló fiktív dialógusát. A mű egyike a híres Bibliotheca Corviniana máig fennmaradt 216 kötetének. A kódexet gróf Teleki József, az MTA első elnöke, az Akadémiai Könyvtár megalapítója vásárolta meg, és ajándékozta a könyvtárnak.

A Carbo-corvina – az ajánlás kezdete Forrás: csillagok.konyvtar.mta.hu

Ugyancsak látható Mátyás korának egyik legjelentősebb historiográfiai munkája, Thuróczy János 1488-ban két kiadásban is napvilágot látott Chronica Hungarorumja (A magyarok krónikája). A kiállításon ezek közül a Brünnben (Brno) kiadott példány látható.

A tárlatban hangsúlyosan jelennek meg a 15. század második felének csillagászati művei, közöttük olyan tudósok munkái, mint például a kor egyik legnagyobb matematikusának és csillagászának számító Johannes Regiomontanusé, aki 1467-ben érkezett Magyarországra. Budán fejezte be a Mátyás királynak ajánlott Tabula primi mobilis című művét, amely a bolygók pozíciójával összefüggő szögfüggvénytáblázatok sorozata. A kiállítási tárlókban több hozzá kapcsolódó dokumentum is látható.

Tabula primi mobilis, corvina – kezdő oldal Forrás: csillagok.konyvtar.mta.hu

A Hunyadi Mátyás születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából „Csillagok, csillagképek – tudomány Mátyás király udvarában” című kiállítás 2018. november 8-tól 2019. február 28-ig tekinthető meg az MTA Könyvtár és Információs Központban
(1051 Budapest, Arany János utca 1.).
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10–18 óráig, szombaton 10–16 óráig.
A belépés díjtalan.