Munkaerőpiaci Tükör – 2016: új kötettel bővült a sorozat

A munkaerőhiány a hazai közbeszéd egyik népszerű témája. De vajon nem szakértőként észrevesszük-e a gyakran felbukkanó tévhiteket? Elgondolkoztunk-e már a munkaerőhiánnyal összefüggő demográfiai, szakképzési és bérezési problémákon? Az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének új kiadványa, A Munkaerőpiaci Tükör – 2016, széles és pontos adatbázisra támaszkodva járja körül a témát.

2018. január 24.

Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézet az Országos Foglalkoztatási Köz­alapítvány támogatásával 2000-ben indította el a magyarországi munkapiac és foglalkoztatáspolitika aktuális jellemzőit bemutató és a témakör egy-egy terüle­tét részletesen elemző Munkaerőpiaci tükör című évkönyvsorozatot.

A kötet a képre kattintva letölthető

A kötetek tartalmának összeállítása során a kutatók arra törekedtek, hogy az államigazgatásban, az önkormányzatoknál, a civil szervezeteknél dolgozók, valamint az újságírók jól hasznosítható információkat kapjanak a magyarországi munkapiaci folyamatokról, a foglalkoztatáspolitika jogszabályi és intézményi környezetéről, a magyarországi munkapiaccal foglalkozó hazai és nemzetközi kutatások friss eredményeiről.

Megőrizve a sorozat szerkesztőinek korábbi gyakorlatát, a kutatók idén is kiválasztottak egy területet, amelyet különösen fontosnak tartottak a magyarországi munkapiaci folyamatok megértése, a tényeken alapuló foglalkoztatáspolitika eredményessége szempontjából. A szerkesztőbizottság döntése alapján az idei „Közelkép” fejezet a munkaerőhiány magyarországi jellemzőit tárgyalja.

A Munkaerőpiaci tükör könyvbemutatóján elhangzott előadások összefoglalói itt nézhetők meg.