Kollár János matematikus, az MTA külső tagja Shaw-díjat kapott

A komoly pénzjutalommal járó elismerést Claire Voisin francia matematikussal megosztva, algebrai geometriában elért eredményeiért vehette át.

2017. május 24.
Kollár János Forrás: nemmers.northwestern.edu

A Shaw-díjat a hongkongi médiamágnás, Run Run Shaw alapította 2002-ben, és 2004 óta ítélik oda a csillagászat, az élet- és orvostudomány, valamint a matematika területén kiemelkedő eredményeket elért, jelenleg is aktívan dolgozó tudósoknak. Az elismerést gyakran nevezik „a Kelet Nobel-díjának”, amit – az eddigi kitüntetettek impozáns listáján túl – a vele járó komoly pénzjutalom is nyomatékosít: kategóriánként egymillió-kétszázezer amerikai dollár (megosztott díj esetén ennek arányos része) üti a díjazottak markát.

Kollár János, a Princetoni Egyetem professzora, az MTA külső tagja Claire Voisin francia matematikussal megosztva részesült az elismerésben „az algebrai geometria számos központi témakörében elért figyelemre méltó eredményeikért, amelyek átalakították a területet, és lehetővé tették olyan problémák megoldását, amelyek hosszú időn keresztül megközelíthetetlennek tűntek”. Akit bővebben is érdekelnek a matematikai részletek, itt olvashat egy rövid összefoglalót.

A csillagászati díjat idén Simon D. M. White, az orvosi-élettudományi elismerést pedig megosztva Ian R. Gibbons és Ronald D. Vale kapta.

Az elismerés matematikán belüli rangját jelzi, hogy a díjazottak között ott találjuk a Fermat-tételt bizonyító Andrew Wilest, valamint azt a Jean Bourgaint is, akinek a nevével Pyber László kutatása kapcsán az mta.hu nem matematikus olvasói is megismerkedhettek.

A díjakat bejelentő sajtótájékoztató videón Hongkongból:

A címlapkép forrása: shawprize.org