Energia és élelmiszer a jövőben: a Szigma – a holnap világa 2017. december 12-i adása

Hogyan lehet bekukkantani egy fúziós reaktorba? Milyen lesz a jövő mezőgazdasága, amelyben a tengeri halakat nem halásszák, hanem tenyésztik, a húst pedig laboratóriumban állítják elő, és a rovaroknak is nagyobb szerepük lesz? Egyebek mellett ez is kiderült a tudományos magazin legújabb adásából.

2017. december 13.

„A szabályozott magfúziós kutatások végső célja az, hogy a csillagok energiatermelését valósítsuk meg a Földön” – mondta Zoletnik Sándor fizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A csillagok hidrogénatommagok egyesítésével termelnek energiát. Ez a folyamat a Földön sem elképzelhetetlen, de nagyon szigorú technikai feltételeket kell teljesíteni a 100 millió fokos hőmérsékleti körülmények miatt. Az MTA Wigner FK Plazmafizikai Osztály Pellet és Videodiagnosztika Csoportjának tagjai egy olyan kamerarendszert fejlesztettek és építettek, amelynek segítségével valós időben tudják nyomon követni, hogy mi történik egy ilyen magas hőmérsékletű plazmában. A műszerrel fizikai méréseket és szabályozási feladatokat is el lehet látni. A magyar kutatók egy másik fejlesztésével a plazma sűrűsége és a benne lévő örvények tulajdonságai számíthatók ki.

A globális felmelegedés negatív hatása az élelmiszer-termelésre egyre jobban érezhető. Európa tudományos akadémiáinak friss állásfoglalása szerint ezért sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén. A jelentés kidolgozásában közreműködött Popp József, a Debreceni Egyetem tanára, az MTA doktora is, aki szerint az egyik legfontosabb feladat ezért az aszálytűrő növényfajták nemesítése, valamint a robotoknak nagyobb szerepet biztosító, de klímatudatos precíziós mezőgazdaságra való áttérés. A kutató arról is beszélt, hogy mennyire reális elvárás Európában az, hogy az emberek marhahús helyett például rovarfehérjét egyenek.

A Szigma 2017. december 12-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.

Címkék