„A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak” – nyugati magyar professzorok levele Lovász Lászlónak „A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak” – nyugati magyar professzorok levele Lovász Lászlónak

„A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak” – nyugati magyar professzorok levele Lovász Lászlónak

Az alapkutatások és az innováció támogatása a legtöbb nyugati országban világosan elválik egymástól, az innováció csak a bevétel elenyésző hányadát fedezi, az alapkutatás döntéshozói a tudósok, az alapkutatók megítélésében nem játszik számottevő szerepet a szabadalmaik száma – íme néhány, a levélben megjelenő legfontosabb gondolatok közül. A levél aláírói amerikai és svájci egyetemi professzorok, többen közülük startup-vállalkozások alapítói.

Az Akadémiát támogató levelek és nyilatkozatok Az Akadémiát támogató levelek és nyilatkozatok

Az Akadémiát támogató levelek és nyilatkozatok

Az elmúlt napokban rengeteg intézményi és egyéni támogató levél érkezett a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságára. A támogatók névsorát az alábbiakban közöljük, kiemelve a nagyobb intézmények, csoportok nyilatkozatait. A lista folyamatosan frissül.

Elhunyt Tandori Dezső költő Elhunyt Tandori Dezső költő

Elhunyt Tandori Dezső költő

Életének 81. évében, február 13-án elhunyt Tandori Dezső a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, 1993 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjat Átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjat

Átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjat

Tizennyolc fiatal kutató vehette át Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől a kitüntetést 2019. február 7-én az Akadémia Székházában. A bölcsészet- és társadalomtudományok, a matematikai és természettudományok, valamint az élettudományok területéről egyaránt hat-hat díjazottat hirdettek.

Az MTA és a tudomány Az MTA és a tudomány

Az MTA és a tudomány

Mivel foglalkozik, és hogyan működik a Magyar Tudományos Akadémia? Melyek az MTA legfontosabb közfeladatai? Kik az akadémikusok? Milyen felfedezések születnek az Akadémia több ezer embert foglalkoztató kutatóhálózatában?

Akadémiai Dolgozók Fóruma Akadémiai Dolgozók Fóruma

Akadémiai Dolgozók Fóruma

Honlapot indított az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottak alulról szerveződő mozgalma, az Akadémiai Dolgozók Fóruma. A fórum fő céljai között van az MTA egysége és autonómiája melletti kiállás, valamint az MTA elnökének, vezetőinek, Elnökségének támogatása a Közgyűlés legutóbbi döntéseinek mentén. Az MTA kutatóhálózatában közel 5000 ember, köztük 3000 kutató dolgozik.

  • 519 találat
  • További