Egy sikertörténet a magyar gyógyszeriparból – előadás és díjátadó az Akadémián

A magyar gyógyszeripar eddigi legnagyobb eredményét, a cariprazine kifejlesztésének történetét ismerhették meg annak a felolvasóülésnek a résztvevői, amelyet az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezett az Akadémia Székházában. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója tartott előadást, majd átadták a Magyar Gyógyszerkutatásért díjat, amelyet idén Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója kapott.

2017. október 25.

„Ez az első olyan gyógyszer, amelyet hazai kutatók és fejlesztők találtak fel, juttattak el a klinikai fázis második szakaszába, majd onnantól már külföldi partnerrel együttműködve, megszerezték az USA-beli, később pedig az európai törzskönyvi engedélyt” – méltatta a cariprazine jelentőségét Greiner István.

Előadásában nem pusztán a gyógyszerkémiai optimalizációról szólt, hanem azokról a kémiai munkákról is, amelyeket a kutatási folyamattal együtt kellett elvégezni. Az elmúlt tizenöt év teljesítményét értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy a cariprazine széles körű piacra kerüléséhez nagyon sok kutató-fejlesztő összehangolt csapatmunkájára volt szükség. Ebben a munkában pedig a vegyész szakemberek szerepe mindig meghatározó volt.

Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezvényéről készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A cariprazine létrehozásában alapvető szerepe volt Bogsch Eriknek. Az ő irányítása alatt született meg a készítmény, amely az első magyar gyógyszerként a világpiac több mint 70 százalékán kapott már forgalombahozatali engedélyt. Idén nyáron, Magyarország történetében először, az Európai Bizottság is engedélyezte 28 országban a forgalomba hozatalt.

Eredményeiért a kimagasló hazai gyógyszerkutatási eredményeket elérő személyek elismerésére alapított Magyar Gyógyszerkutatásért díjat a Magyarországi Gyógyszerkutatásért közhasznú társaság kuratóriuma idén Bogsch Eriknek ítélte oda. A díjat az előadást követő ünnepség keretében adták át a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának.