Bevonni a kutatókat a döntések előkészítésébe – Közgyűlési Képviselők Fóruma

Lovász László, az MTA elnöke kezdeményezésére először tartottak önálló fórumot a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselői. Az esemény résztvevői tájékoztatást kaptak azokról a fontosabb témákról, amelyekkel az MTA az előző közgyűlése óta eltelt időszakban foglalkozott, és kérdéseket is feltehettek Lovász Lászlónak.

2018. március 29.

„Az Akadémia vezetésének célja még átláthatóbbá tenni az MTA működését” – hangsúlyozta köszöntőjében Lovász László. Az MTA elnöke azt mondta, ennek egyik eszköze lehet a fórum, amelyen keresztül a magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előkészítésébe szeretnének minél több kutatót és köztestületi tagot bevonni.

Bokor József és Lovász László a fórumon (a képre kattintva megnézheti az eseményen készült fotókból készített galériát) Fotó: mta.hu / Tildy Tibor

Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke tájékoztatást adott az előző közgyűlés óta eltelt időszak eredményeiről, az MTA egyetemi és kormányzati szereplőkkel való együttműködési lehetőségeiről. Beszélt az MTA „Bolyai plusz Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj” kezdeményezéséről, valamint további, az Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közösen tervezett együttműködési támogatásokról, illetve az MTA kiemelt nemzeti programokban való részvételéről.

Az MTA Titkárságának képviseletében Jenes Barnabás, a Kutatóintézeti Főosztály vezetője, Bőhm Gergely, a Nemzetközi Főosztály vezetője, Bereczky Áron, a Kutatási Pályázatok Főosztályának vezetője és Kozári Monika, a Doktori Tanács Titkárságának vezetője számolt be az elmúlt egy évben végzett munkáról.

A közgyűlési képviselők aktív részvételével zajlott fórum a szervezők értékelése szerint elérte azt a célját, hogy dialógus alakuljon ki a résztvevők között.