A Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése nem akadémikus közgyűlési képviselőinek választása

Megkezdődött az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselőinek választása. Információk, fontos dátumok a választási folyamatról.

2018. szeptember 17.

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) 5. § (2) bekezdése, az akadémiai Alapszabály 26. § (1)–(3) bekezdései és az Alapszabály mellékletének I. pont 1. §-a szerint az Akadémia Közgyűlését a hazai akadémikusok, valamint a nem akadémikus képviselők alkotják.

A Közgyűlés nem akadémikus közgyűlési képviselőit a köztestület nem akadémikus tagjai választják. A 200 nem akadémikus közgyűlési képviselő tudományági eloszlása a következő: 143 képviselői helyen az osztályok egyenlő arányban osztoznak, míg a további 57 hely az egyes osztályokhoz tartozó nem akadémikus köztestületi tagok arányában oszlik meg. A tudományos osztályokra megállapított kereten belül a tudományos osztályok határozzák meg a tudományos bizottságokra jutó képviselői helyek számát. Az 57 mandátumot a választás megkezdésének dátumát 90 nappal megelőző időpontig regisztrált köztestületi tagok számának arányában osztják szét. Az osztályoknak egyenként jutó képviselői helyeket az Elnökség hagyja jóvá, legkésőbb a A tudományos bizottságokra eső közgyűlési képviselői helyek száma a d'Hondt-módszer alapján. választás előtt 60 nappal.

A tudományos osztályokra eső képviselői helyek elosztása a d’Hondt-módszer szerint

Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

18

Filozófiai és Történettudományok Osztálya

19

Matematikai Tudományok Osztálya

15

Agrártudományok Osztálya

19

Orvosi Tudományok Osztálya

21

Műszaki Tudományok Osztálya

19

Kémiai Tudományok Osztálya

19

Biológiai Tudományok Osztálya

18

Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

21

Földtudományok Osztálya

16

Fizikai Tudományok Osztálya

15

Összesen

200


A Közgyűlés nem akadémikus közgyűlési képviselőit a köztestület nem akadémikus tagjai három évre választják meg, a három év elteltével a képviselők – egy alkalommal – újraválaszthatók. A 2016-ban megválasztott nem akadémikus közgyűlési képviselők mandátuma 2019 márciusában lejár.

A választást az Elnökség által megbízott és kiküldött választási bizottság felügyeli. Az Elnökség határozata alapján a választási bizottság tagjai Bollobás Enikő, az MTA doktora, Fábián István, az MTA doktora és Pósfai György, az MTA doktora, választott elnökségi tagok.

A választás fő dátumai:

2018. szeptember 17. – 2018. október 15.

Jelöltállítás az e-választási rendszeren keresztül

2018. november 23. – 2018. december 18.

Érdemi szavazás az e-választási rendszeren keresztül

2019. január 14. – 2019. január 25.

Érdemi szavazás az e-választási rendszeren keresztül (azon bizottságokban, amelyekben az első érdemi forduló nem volt érvényes)

2019. február 1.

A választás eredményeinek közzététele az MTA honlapján

A közgyűlési képviselők választására az Akadémia elektronikus választási rendszerében kerül sor (https://e-valasztas.mta.hu).

A jelöltállítás során a tudományos bizottságok minden nem akadémikus tagja jelöl, és – a korábban két képviselői ciklust betöltött tagok kivételével – jelölhető. A jelöltajánlásban kialakult sorrend (a legtöbb „igen” szavazattal rendelkezők) kötelező rangsort jelent, ennek alapján állítja össze a választási bizottság a jelöltlistát. A közgyűlési képviselői mandátumokat a jelöltek a második szakaszban, az érdemi – papíralapon történt vagy elektronikus – szavazáson kapott szavazatok sorrendjében nyerik el.

A nem akadémikus közgyűlési képviselők választásával kapcsolatosan érdeklődhet az e-valasztas [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail-címen.