A Magyar Tudományos Akadémia helyzete és reformlehetőségei – könyvbemutató

Az akadémiai reformfolyamatok történetét, az MTA szabályozását, valamint a kutatóhálózat tudományos teljesítményének szerkezeti jellemzőit is vizsgálják annak a kötetnek a szerzői, amelyet 2018. január 18-án mutattak be az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában.

2018. január 19.

„Vitaindító” – ezt a műfaji megnevezést használta a kiadványra a két szerkesztő, Jakab András és Körtvélyesi Zsolt. A szerkesztői előszó szerint a kötet „közös gondolkodásra hívó munka az MTA jövőjének biztosítása, presztízsének és intézményi helyzetének tartós megőrzése érdekében. Ehhez a sikerekről nem megfeledkezve, őszintén fel kell tárni a szervezeti és működési kihívásokat és nehézségeket.”

A Magyar Tudományos Akadémia helyzete és reformlehetőségei című kötet teljes terjedelmében letölthető a képre kattintva

Az MTA TK kutatóinak részvételével 2014-ben megalakult, National Academies of Sciences and Research Organisations néven működő kutatócsoport munkájából született kétnyelvű kötet a Magyar Tudományos Akadémia szabályozási környezetét vizsgálja kelet-közép-európai kitekintéssel.

„A kutatás bevallott célja, hogy végső soron a hazai és európai gyakorlat hasznosítsa az eredményeket. Célunk, hogy a kutatócsoportunkban zajló kutatások a szélesebb nyilvánosság, különösen az érintettek és a döntéshozók számára is elérhetővé és hasznosíthatóvá váljanak. Ugyancsak szeretnénk hozzájárulni az MTA megújulásához, és bízunk benne, hogy az intézményi reformokról szóló belső diskurzust újabb érvekkel gazdagíthatjuk” – fogalmaztak a szerkesztők.

A sok adatot tartalmazó kötet szerzői olyan problémákat vetnek fel, amelyekkel az MTA Stratégiai Tanácsadó Testülete is foglalkozik. Ez utóbbinak egyebek mellett az az egyik legfontosabb feladata, hogy az Akadémia hosszú távú fejlődését megalapozó javaslatokat tegyen.