A koronavírus-helyzet miatt elmaradó és elhalasztott rendezvények a Magyar Tudományos Akadémián

Az MTA vezetői úgy határoztak, hogy a koronavírus-fertőzés kockázatainak csökkentése érdekében az MTA csak halaszthatatlan ügyben és a lehető legkorlátozottabb résztvevői körben tartja meg saját rendezvényeit.

2020. március 10.

Ennek értelmében elmarad az MTA Elnökségének márciusi ülése. A két közgyűlés között az Akadémia legfőbb döntéshozó testületeként működő Elnökség szükség esetén elektronikus szavazással nyilvánít majd véleményt a tervezett napirenden lévő kérdésekről.

Az Elnökség áprilisi tanácskozását a májusi közgyűlés előkészítése miatt valószínűleg megtartják, de a szükséges döntéseket lehetőség szerint szintén elektronikus úton hozzák meg, a tanácskozás ideje pedig a lehető legrövidebb lesz. A közgyűlés megszervezésének időpontját és módját a közegészségügyi helyzet esetleges romlása befolyásolhatja.

A tervek szerint a májusi tisztújítást megelőzően, április 20-án ismertetik programjaikat a Magyar Tudományos Akadémia elnök- és főtitkárjelöltjei. A fórum megtartása szintén a közegészségügyi helyzettől függ.

Az MTA főtitkára március 6-án nyomatékosan kérte az osztályelnököket, hogy 2020. március 9-től kezdődően az osztályok csak halaszthatatlan ügyben és a lehető legkorlátozottabb résztvevői körben tartsanak rendezvényeket. A március 10-ei vezetői ülésen az MTA elnöke ezt elrendelte.

Ezért elhalasztják a már megszervezett székfoglaló előadásokat és az egyéb akadémiai szervezésű rendezvényeket is.

Az MTA elnöke és a Doktori Tanács elnöke jelenleg egyeztet a doktori védések elhalasztásának ügyében, addig nyilvános védéseket a Doktori Tanács Titkársága nem szervez.