Az MTA-nak újra kell gondolnia küldetését Az MTA-nak újra kell gondolnia küldetését

Az MTA-nak újra kell gondolnia küldetését

December 2-án ismét rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Tudományos Akadémia. A közgyűlés fő célja az MTA küldetésének meghatározása – erről is beszélt Lovász László, az MTA elnöke a Népszavának adott interjúban. Az elnök elmondta: bízik abban, hogy a kormánnyal fel lehet újítani egy olyan párbeszédet, amely a magyar tudomány jövőjéről szól.

Intézményesített kapcsolatra van szükség a tudomány művelői és a döntéshozók között Intézményesített kapcsolatra van szükség a tudomány művelői és a döntéshozók között

Intézményesített kapcsolatra van szükség a tudomány művelői és a döntéshozók között

Milyen intézményes keretek között lehetne hatékonyabb a tudomány és a szakpolitika kapcsolata? Erre a kérdésre keresték a választ a Magyar Tudományos Akadémia „Tudomány és Parlament” címmel, kutatók és politikai döntéshozók részvételével rendezett tanácskozásán. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzet jövőjét alapvetően meghatározó területeken tudományosan megalapozott döntésekre van szükség. Ezt a szinergiák jobb kihasználása mellett a kutatók és döntéshozók együttműködésének javításától is remélik.

Hogyan választják az MTA vezetőit? Hogyan választják az MTA vezetőit?

Hogyan választják az MTA vezetőit?

A szeptemberi alakuló ülés után november 6-án ismét összeült a Magyar Tudományos Akadémia Jelölőbizottsága. A testület a korábbi tisztújítási folyamatoknak megfelelő ütemezéssel készíti elő az MTA tisztségviselőinek megválasztását. Az Akadémia új vezetőit jövő májusban választja meg az akadémikusokból és nem akadémikus képviselőkből álló Közgyűlés.

Üdvözlet az Univerzumból - kiállítás az MTA Székházában Üdvözlet az Univerzumból - kiállítás az MTA Székházában

Üdvözlet az Univerzumból - kiállítás az MTA Székházában

Galilei eredeti távcsöve a firenzei Tudománytörténeti Múzeumban. Nikolausz Kopernikusz fő művének egy-egy példánya. Konkoly Thege Miklós ógyallai csillagvizsgálója – néhány azoknak a képeslapoknak a témái közül, amelyeket november 15-ig megtekinthet az MTA Székház aulájában.

Áttörés a nyílt hozzáférésben a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével: megszületett az Elsevier-megállapodás Áttörés a nyílt hozzáférésben a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével: megszületett az Elsevier-megállapodás

Áttörés a nyílt hozzáférésben a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével: megszületett az Elsevier-megállapodás

A hároméves megállapodás keretében az EISZ-konzorciumban részt vevő intézmények felhasználói több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon. Török Ádám, az Akadémia főtitkára a kutatói közösség és az Akadémia közös sikerének nevezte az eredményt.

A tudomány felelőssége többet jelent az eredmények közlésénél – interjú Lovász Lászlóval a World Science Forumról A tudomány felelőssége többet jelent az eredmények közlésénél – interjú Lovász Lászlóval a World Science Forumról

A tudomány felelőssége többet jelent az eredmények közlésénél – interjú Lovász Lászlóval a World Science Forumról

Milyen etikai problémákkal kell szembenézniük a kutatóknak a huszonegyedik század elején? Ez az egyik fő kérdése az idei World Science Forumnak, amelyet a két évvel ezelőtti jordániai tanácskozást követően idén ismét Budapesten tartanak. A rendező Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László az mta.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy bár az új tudás megszerzése a kutatók feladata, az, hogy ez a tudás mire használható, a politikai döntéshozók és a kutatásokban valamilyen szerepet vállalók együttes felelőssége.

Elhunyt Huszár Tibor szociológus, az MTA rendes tagja Elhunyt Huszár Tibor szociológus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Huszár Tibor szociológus, az MTA rendes tagja

Életének kilencvenedik évében elhunyt Huszár Tibor szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az ELTE professor emeritusa a magyar szociológia története, valamint a magyar értelmiségi mozgalmak neves kutatója volt.

  • 662 találat
  • További