// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

A Euro Science Open Forum (ESOF) konferenciára 2018. július 9-14. között került sor

A rendezvényen a Horizon Europe panel fő előadójaként felszólalt Carlos Moedas, a tudományos kutatásokért felelős uniós biztos is.

2018. július 16.

Az Euro Science Open Forum (ESOF) 2018. júliusi konfernciájára Franciaországban, Toulouse-ban került sor.

Carlos Moedas, a tudományos kutatásokért felelős uniós biztos is. Előadásában kiemelte, vissza kell állítani a tudományba vetett bizalmat. A következő keretprogramra szánt 100 milliárd euró költségvetéssel az Open Science, az Open Innovation és a Global Challenges lesz a három fő pillér és célkitűzés.

Az Open Science – amely alá tartozik az European Research Council is – és az Open Innovation üzenete, hogy a közösségi pénzekkel nyilvánosan el kell tudni számolni, minden kutatási eredménynek nyilvánosnak kell lenni, és az adófizetőknek hozzá kell tudni férnie az információkhoz (open access). Az ERC költségvetését megelemlik 13 milliárd euróról 17 milliárd euróra. Ez azt jelenti, hogy a teljes Horizon Europe programban az ERC rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel. Az innováció fontosságát mutatja, hogy létrehozzák az European Innovation Council-t (Európai Innovációs Tanács).

A Global Challenges pillérben szeretnének kapcsolódni az emberekhez, hogy megoldjanak olyan problémákat, mint például az egészségügy, klímaváltozás, élelmezés vagy energia-