Közoktatási Elnöki Bizottság

Megújult és folytatja munkáját a Közoktatási Elnöki Bizottság

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese elnökletével és Csapó Benő, az MTA doktora társelnökletével a 2020-2023-as akadémiai ciklusban tovább folytatja munkáját a megújult Közoktatási Elnöki Bizottság

2021. január 25.

Fotó: Hámori Péter

A Magyar Tudományos Akadémia küldetése szerint részt vesz a közoktatás fejlesztésében, különös tekintettel a kutatói utánpótlás biztosítására. A Közoktatási Elnöki Bizottság hagyományos, a közoktatással kapcsolatos témákban az MTA elnökét segítő tanácsadói szerepe mellett ezekben a feladatokban a továbbiakban is aktívan részt kíván venni.

Az Akadémia elnöke programjában felhívta a figyelmet a kutatói utánpótlás drámai csökkenésére, aminek megállításában különös jelentőségű a kutatói életpálya népszerűsítése a középiskolás generáció számára. Ennek érdekében meghirdette a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében az MTA köztestületének elsősorban az alma materükhöz még közelálló fiatal kutatói alakíthatnak ki élő kapcsolatot a középiskolai diákokkal és tanáraikkal. A Közoktatási Elnöki Bizottság kiemelt feladatának tekinti az elnöki program támogatását.

A SARS-CoV-2 okozta világjárvány rávilágított arra, hogy a közoktatásban mekkora szerepe van a digitalizációnak, milyen fontos a digitális oktatás. A bizottság e kérdéskörre is kiemelt figyelmet kíván fordítani az elkövetkező időszakban.