III. Matematikai Tudományok Osztálya

Prékopa András vehette át az INFORMS President's Awardot

Az Institute of Operations Research and the Management Sciences nemzetközi optimalizálási tudományos társaság Prékopa András akadémikusnak, az operációkutatás magyarországi megalapítójának adományozta a szervezet legmagasabb kitüntetését, az INFORMS President's Awardot.

2014. november 19.

Az Institute of Operations Research and the Management Sciences (INFORMS) amerikai központú nemzetközi optimalizálási tudományos társaság elnöke, Stephen M. Robinson Prékopa András akadémikusnak, az operációkutatás magyarországi megalapítójának, a matematikai statisztika és a valószínűség-számítás neves kutatójának adományozta a szervezet legmagasabb kitüntetését, az INFORMS President's Awardot.

A magyar tudós, az MTA rendes tagja az elismerést az INFORMS éves, több ezer érdeklődő részvételével rendezett konferenciáján, San Franciscóban vette át. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az operációkutatás legnagyobb európai kitüntetése, az EURO Gold Medal 2003-as átvétele után most a legmagasabb amerikai elismerést is megkaptam" – fogalmazott Prékopa András.

Az akadémikus nem első alkalommal vehetett át az INFORMS-tól kitüntetést: 2012-ben az optimalizálás terén elért kiemelkedő életművéért kapta meg a társaság Khachiyan-díját. Az INFORMS President's Award odaítélését indokoló elnöki laudáció szerint a mostani kitüntetéssel a tudományos munkásságában az elmélet és a gyakorlat összhangjának magas színvonalú megteremtését ismerték el.