III. Matematikai Tudományok Osztálya

Nemzetközi geometriai konferencia a Rényiben

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a Közép-Európai Egyetem (CEU) Fejes Tóth László (1915-2005) születésének századik évfordulója alkalmából nemzetközi geometriai konferenciát rendezett „Intuitive Geometry, László Fejes Tóth Centennial” címmel 2015. június 22-26 között.

2015. június 26.

A konferencia fő témája a diszkrét geometria, az a szakterület, amelynek Fejes Tóth László volt az egyik megalapítója. A világ minden tájáról (Japántól Mexikóig, az, USA-tól Brazíliáig) érkezett 115 résztvevő között ott volt Szemerédi Endre Abel-díjas, Lovász László Wolf-díjas és Gil Kalai Rotschild-díjas matematikus.

Fejes Tóth László eredményei, könyvei és felvetett problémái számtalan kutatót indítottak el pályáján szerte a nagyvilágban és a mai napig éreztetik hatásukat. Az ő ötlete volt az „intuitív geometria" kifejezés, amivel az utca embere számára is érhető, alapvető geometriai kérdéseket illette.

Fejes Tóth Lászlót 1962-ben választották az MTA levelező, 1970-ben rendes tagjává. 1970-től 1982-ig az MTA Matematikai Kutatóintézetének (mai nevén MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) igazgatója volt. 2002-ben az Akadémiai Aranyéremmel tüntették ki. A mostani rendezvény az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a Közép-Európai Egyetem (CEU) együttműködésének újabb példája. Az előadásokat az első napon a CEU-n, a többi napon a Rényi Intézetben tartották.