II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztályának álláspontja Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában című munkaanyagról

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2018. november 15-i rendkívüli osztályülése Zsoldos Attila osztályelnök előterjesztésében megvitatta Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában című munkaanyagot, s azzal kapcsolatosan az alábbi álláspontot alakította ki.

Elméletek vonzásában. A „határtalan tudomány” kezdetei a 60-as, 70-es évek humán- és társadalomtudományi kutatásaiban

A 2018-as MTÜ mottójához („Határtalan tudomány”) igazodva az I., a II. és a IX. osztály közös tudománytörténeti konferenciájának célja, hogy bemutassa annak a folyamatnak a kezdeteit és sokféleségét, amelynek eredményeképpen a rendszerváltást megelőző évtizedekben a magyarországi humán és társadalomtudományokban egyebek mellett két tekintetben következett be határátlépés: egyrészt a nyugat-európai és amerikai elméleti áramlatok beléptek a hazai kutatásokba, másrészt a hazai kutatások kiléptek a nemzetközi színtérre.

Propaganda a II. világháborúban

Propaganda a II. világháborúban címmel tart konferenciát a II. osztály II. világháború története albizottsága 2018. november 16-ikán 9:00 órai kezdettel az MTA Székházában, a Kisteremben

Galilei-díjat kapott Kelemen János akadémikus Galilei-díjat kapott Kelemen János akadémikus

Galilei-díjat kapott Kelemen János akadémikus

„Az olasz gondolkodás történetével foglalkozó munkáiért” Kelemen János akadémikus kapta az idei Galilei-díjat. Az elismerést október 6-án Pisában adták át az MTA rendes tagjának, az ELTE professor emeritusának.

Állásfoglalás

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2018. szeptember 6-i rendkívüli osztályülésén áttekintette a 2019. évi költségvetési törvény elfogadása, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény módosítása által felvetett, az akadémiai kutatóhálózat jövőjét alapvetően befolyásoló kérdéseket, és azokat illetően az alábbi álláspontot alakította ki.

  • 59 találat
  • További