I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

Osztály-állásfoglalás

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának 2019. március 11-i állásfoglalása

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2019.03.11-i osztályülésének napirendjére tűzte az MTA és az ITM 2019.03.08-án közzétett közös szándéknyilatkozatának értékelését. Az osztály az utóbbi hónapokban több alkalommal elkötelezetten kiállt Elnök úr és az Elnökség erőfeszítései mellett. A szándéknyilatkozat közzététele olyan új helyzetet teremtett, amely ismét azt igényli, hogy az osztály megfogalmazza véleményét. Ezért az osztály az alábbi állásfoglalást fogadta el:

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya nem támogatja az MTA és az ITM 2019.03.08-án közzétett közös szándéknyilatkozatának jelen formájában való elfogadását. Javasolja, hogy az Akadémia tárgyalódelegációja

(a) következetesen képviselje az Elnökség 2019.02.26-i határozatát, mely a kutatóintézet-hálózat tudományos függetlenségének és szakmai minőségének további biztosítása érdekében a kutatóintézet-hálózatnak az MTA égisze alatt maradását hangsúlyozza;

(b) az ITM-mel való további egyeztetésekre csupán azt követően kapjon az Elnökségtől felhatalmazást, hogy az MTA-nak a részletekre vonatkozó precíz álláspontját kidolgozta és azokat az Elnökség jóváhagyta.

Az állásfoglalás célja Elnök úr, az Elnökség és a tárgyalódelegáció támogatása a korábbi elnökségi határozatokkal összhangban álló akadémiai álláspont fenntartásához.