Fiatal Kutatók Akadémiája

Tizenkét új tag és a vezetőség bemutatásával lezajlott a Fiatal Kutatók Akadémiájának közgyűlése

A közgyűlés fő témája a szervezet és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködése volt. Az MTA érvényes járványügyi intézkedéseinek betartása mellett a tagok személyesen az MTA Dísztermében, illetve online vettek részt a megbeszélésen 2020. szeptember 3-án.

2020. szeptember 25.

2020. szeptember 3-án 14 órai kezdettel az MTA céljaival összhangban, polgári társulásként működő Fiatal Kutatók Akadémiája megtartotta éves közgyűlését. A hatályos járványügyi intézkedések értelmében a Díszterem tágas tere adott helyet a megbeszélésnek, amelyen az FKA tagjai személyesen, illetve Zoomon keresztül vettek részt.

A közgyűlés nyílt ülésén meghívottként jelen volt Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese is, aki beszédében a két szervezet együttműködési lehetőségeinek fő vonalait vázolta fel. Erdei Anna kifejtette, hogy az MTA új vezetése kiemelten fontosnak tartja a középiskolások megnyerését a tudomány számára, amelyet a készülő Alumni Program keretében kívánnak megvalósítani az FKA közreműködésével. Pozitívan nyilatkozott az FKA tagjai által korábban tudományos igénnyel készített felmérésről, a szervezet céljairól és törekvéseiről, valamint az FKA (társ)szervezésében eddig megvalósult programokról is (Magyar Tudomány Ünnepe és Fiatal Kutatók Fóruma előadások, tudománykommunikációs workshop), amelyekhez az MTA Titkársága, illetve a Kommunikációs Főosztály további konstruktív együttműködését is felajánlotta a szervezet számára. A nyílt ülésen mutatták be a Fiatal Kutatók Akadémiája 2020-ban megválasztott 12 új tagját és vezetőségét is, továbbá elfogadták az előző évi tevékenységtől szóló beszámolót.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának éves közgyűlése 2020. szeptember 3-án. Ide, illetve a képre kattintva galéria nyílik! Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A közgyűlés zárt ülése során az FKA tagsága a szervezet stratégiáját és az MTA-val való együttműködés részleteit vitatta meg, előkészítve a Freund Tamás MTA-elnökkel folytatandó tárgyalásokat. Az előkészített dokumentumok a Fiatal Kutatók Akadémiájának küldetésével összhangban a felvállalható feladatok körét és az ehhez az MTA részéről szükséges támogatás mértékét tartalmazták. A dokumentumokat az FKA társelnökei, Török Péter és Dékány Éva megküldték Freund Tamásnak, akivel 2020. szeptember 9-én személyesen egyeztettek ezek tartalmáról.