Fiatal Kutatók Akadémiája

Solymosi Katalint a Young Academy of Europe vezetőségi tagjává választották

A Young Academy of Europe (YAE) legutóbbi közgyűlésén Solymosi Katalint, a Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) tagját beválasztották a YAE vezetőségébe. Katalint a szervezetről és vezetői tagságához kapcsolódó feladatairól kérdeztük.

2020. október 28.

- Mi a YAE és mivel foglalkozik?

Egy 2011-2012 óta, eleinte főként ERC nyertesekből, de alulról szerveződő európai kezdeményezés, mely gyakorlatilag a megalakulásától kezdve az Academia Europaea társszervezetévé vált. Jelenleg körülbelül 160 tagja van, melyből, ha jól számolom, 8 magyar. Célja a fiatal kutatók bevonása az európai tudománypolitikai döntéshozatalba, a tudományos ismeretterjesztés, valamint a nemzetközi és interdiszciplináris együttműködések előmozdítása.

- Te hogy kerültél velük kapcsolatba?

Kubinyi Enikő YAE tag keresett meg 2018-ban, hogy szívesen ajánlana tagnak. Mivel nagyjából két évvel azt megelőzően tértem vissza a munkába hat évnyi GYES után, ezért úgy éreztem, hogy még nem aktuális. A Fiatal Kutatók Akadémiája megalakulása és működése során viszont többször felmerült a szervezet neve, és az is, hogy nemzetközi tudománypolitikai kérdések és kezdeményezések kapcsán szorosabban együttműködhetnénk velük. Ezért 2019-ben végül pályáztam a tagságra.

- Milyen posztra választottak meg és milyen feladataid lesznek ezzel?

Ez még formálódik, és a következő hetekben fog eldőlni. A Fiatal Kutatók Akadémiájának nyilatkozata kapcsán a YAE néhány tagjával még a nyáron kezdeményeztünk egy kérdőíves felmérést, amiben a fiatal kutatók COVID-19 járványhelyzettel kapcsolatos tapasztalatait szerettük volna megismerni, és amelynek eredményeit hamarosan publikáljuk.

- Meddig tart a megbízatásod?

Úgy tudom, hogy három évre szól.

- Hogy fér mindez be az oktatás, kutatás és a Fiatal Kutatók Akadémiájába mellé?

Erre egyelőre nem tudok válaszolni, majd kiderül. Valószínűleg nem könnyen, hiszen a családomra és két gyermekemre is szeretnék megfelelő figyelmet fordítani, de hiszek annak a mondásnak az igazságában, hogy az embernek arra van ideje, amire időt szeretne fordítani, és amit fontosnak tart. Főleg, ha ebben a családja és a munkahelyi környezete is támogatja. Kiemelném még azt is, hogy nem magamtól pályáztam a vezetőségi tagságra, hanem a YAE választási bizottságának elnöke keresett meg, hogy pályázzak. Ezután úgy éreztem, hogy ha kívülről jön egy ilyen megerősítés, és ezt utána a YAE tagsága szavazással is megerősíti, akkor talán tényleg találok majd itt megfelelő feladatot, amivel szolgálhatom a hazai és nemzetközi fiatal kutatói közösséget is.