Fiatal Kutatók Akadémiája

Az FKA nemzetközi aktivitásai az elmúlt fél évben (2022. május – 2022. október)

Az alábbiakban az FKA 2022 májusa és októbere között végzett, szerteágazó nemzetközi aktivitásait foglaljuk össze. Az általunk szervezett programok mellett bemutatjuk azt is, hogy milyen nemzetközi fórumokon képviseltük a hazai fiatal kutatókat, továbbá hírt adunk arról, hogy tagjaink milyen nemzetközi szervezetekbe kerültek be tagként, illetve milyen nemzetközi díjakat kaptak tudománypolitikai munkájuk elismeréseként.

2022. november 9.

A Young Academy of Europe elismerése Toldi Gergelynek

Toldi Gergely átveszi a Young Academy of Europe (YAE) André Mischke díját Gemma Modinostól, a YAE elnökétől. AEM Prize

Toldi Gergely, az FKA korábbi vezetőségi tagja, az FKA és az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontjának felterjesztése alapján elnyerte a Young Academy of Europe (YAE) nagy presztízsű André Mischke díját (André Mischke YAE Prize for Science and Policy). A YAE alapító elnökéről elnevezett díjat olyan kutatóknak ítélik oda, akik a tudományos kutatásban és az európai tudománypolitikában egyaránt kiemelkedő eredményeket értek el. Ezúton is gratulálunk a díjhoz! Az elismeréshez kapcsolódóan Toldi Gergely október 27-én tartotta az André Mischke prize lecture-t "Early career academic clinicians at the intersection of medicine, research and policy – lessons learned from the COVID pandemic" címmel az Academia Europaea (AE) és YAE Building Bridges 2022-es konferenciáján.

Hír az MTA oldalán: https://mta.hu/mta_hirei/elismeres-a-fiatal-kutatok-akademiaja-tagjanak-112267, a YAE oldalán: https://yacadeuro.org/prize/, és az AE Building Bridges konferencia honlapján: http://www.buildingbridges-acadeuro.org/plenary-programme/

Dékány Évát a Global Young Academy tagjává választották

Dékány Évát, az FKA korábbi társelnökét tagjává választotta a Global Young Academy (GYA). A GYA célja, hogy képviselje a fiatal kutatókat világszerte. 200 tagját tudományos eredeményeik és a fiatal kutatók ügye iránti elköteleződésük alapján választja. A GYA tagjai munkacsoportokban, stratégiai projektekben és együttműködésekben vesznek részt, állásfoglalásokat adnak ki globális témákban, valamint fiatal kutatók részére tartanak képzéseket olyan fontos képességek megszerzéséért, mint a tudománykommunikáció vagy a tudományos tanácsadás. Dékány Éva öt évre lett a szervezet tagja, amihez ezúton is gratulálunk!

Hír az MTA oldalán: https://mta.hu/fka/dekany-evat-valasztotta-tagjava-a-global-young-academy-112003

Wilhelm Imolát a Young Academy of Europe tagjává választották

Wilhelm Imola

Wilhelm Imolát, az FKA vezetőségi tagját Solymosi Katalin FKA társelnök (és a Young Academy of Europe tagtoborzásért felelős alelnöke) ajánlásával beválasztották a Young Academy of Europe (YAE) tagjai közé. Az idén tíz éves szervezet tagsága olyan kutatókból áll, akik az Európai Unió valamely tagállamában vagy társult országában dolgoznak, szakterületük kiemelkedő képviselői és vezető kutatói tapasztalattal rendelkeznek. A YAE fő célkitűzései között szerepel, hogy a fiatalok hangja legyen a tudománypolitika és a döntéshozók felé, részt vegyen az európai tudományos szaktanácsadási folyamatokban, továbbá hogy harcoljon az egyenlőségért és a diverzitásért, valamint az előítéletek ellen a tudományban. Wilhelm Imola a következő hét évben lesz a YAE tagja. Gratulálunk!

Hír az MTA oldalán: https://mta.hu/fka/wilhelm-imolat-a-young-academy-of-europe-tagjava-valasztottak-112463

Solymosi Katalint a Young Academy of Europe alelnökévé választották

A Young Academy of Europe (YAE) éves taggyűlésén, melyet 2022. október 25-én és 26-án tartottak Barcelonában, sor került a szervezet vezetőségének tisztújítására. Solymosi Katalint, az FKA társelnökét, aki az elmúlt két évben a YAE vezetőségi tagja és tagtoborzásért felelős alelnöke volt, “általános” alelnökké (vice-chair) választották. A szervezet új elnöke Moniek Tromp (Hollandia) lett, az alelnöki pozíciót pedig a következő közgyűlésig Solymosi Katalin és Scott Bremer (Norvégia) töltik be.

Az FKA képviselete nemzetközi szervezetekben és rendezvényeken

Európai Fiatal Akadémiák és szenior akadémiák (ALLEA) találkozója

Május 11-12-én Dékány Éva, Kecskés Gábor és Solymosi Katalin képviselte az FKA-t az európai fiatal akadémiák éves találkozóján (ENYA Meeting, Brüsszel) online és az ezt követő ALLEA (All European Academies) nyilvános üléseken. Ehhez kapcsolódóan a szervező belga fiatal akadémia egy pályázati felhívást tett közzé, melynek címe “Researchers at risk – call for inspiration” volt. A beadandó pályázatban elsősorban az Ukrajnából menekült kutatók segítéséért végzett aktivitásukat mutathatták be a fiatal akadémiák, és a legjobb vagy legváltozatosabbnak tartott, példaértékű kezdeményezéseket felkérték, hogy tartsanak rövid előadást belőle az ENYA Meetingen. A pályázó európai fiatal akadémiák közül végül a lengyel, a német és a magyar fiatal akadémiát választották ki ilyen rövid előadásra, így Dékány Éva, a Nemzetközi Bizottság vezetője mutatta be az ukrajnai fiatal kutatókat támogató aktivitásunkat. A nyertes a Svéd Fiatal Akadémia lett a "Human Library Project"-tel.

Hír az ALLEA oldalán: https://allea.org/allea-and-enya-join-forces-at-upcoming-annual-meetings-in-brussels/

Visegrádi Akadémiák Fóruma

Május 26-án és 27-én az MTA látta vendégül Szlovénia és a V4-es országok akadémiáinak vezetőit a Visegrádi Akadémiák Fóruma keretében. A program során Dékány Éva, korábbi FKA társelnök és az FKA Nemzetközi Bizottságának társkoordinátora ismertette az FKA tevékenységeit. A Young Academy of Europe szervezetet Solymosi Katalin, YAE vezetőségi tag és tagtoborzásért felelős alelnök mutatta be, a Young Academies Science Advice Structure szervezet céljait és tevékenységét pedig Jacek Kolanowski, a YASAS elnöke ismertette. A második napon bemutatkozott az Academia Europaea Budapesti Tudásközpontja, ahol három "junior" társelnök (köztük Török Péter, korábbi FKA társelnök) ismertette a központ egy-egy tématerületének aktivitását.

Hír az MTA oldalán: https://mta.hu/mta_hirei/egyutterzes-es-szolidaritas-budapesti-talalkozojukon-a-visegradi-akademiak-elnokei-kozos-nyilatkozatban-alltak-ki-az-ukran-lakossag-a-tudosok-es-a-tudomany-erdekei-mellett-elitelve-oroszorszag-katonai-agressziojat-112198

Európai Fiatal Akadémiák menekült és üldözött kutatókat segítő kezdeményezései (Scholars at Risk)

2022. július 11-én rendezték a Scholars at Risk nevű online találkozót, ahol európai fiatal akadémiák képviselői vitatták meg, hogy milyen típusú segítséget ajánlottak fel az ukrán menekült kutatóknak, hogyan érték el a célközönséget, és mennyire voltak sikeresek a felajánlások. A találkozó eredményeként arról született döntés, hogy egy helyre gyűjtik össze a felajánlásokat, hátha így hatékonyabban lehet kommunikálni azokkal, akiknek erre szüksége van. Ezen a találkozón Dékány Éva képviselte az FKA-t. Szeptember 13-án egy újabb online ülés keretében arról egyeztettek a fiatal akadémiák, hogy a Global Young Academy Scholars at Risk mentorációs kezdeményezéséhez hasonló szolgáltatást a nemzeti akadémiák tagjai is felajánlhatnának a menekült kutatóknak. Itt Solymosi Katalin képviselte az FKA-t.

Webinárium a Global Young Academy és Young Academy of Europe szervezetekről

2022. augusztus 21-én az FKA és az Academia Europaea Budapest Knowledge Hub tájékoztatót szervezett a Young Academy of Europe (YAE) és a Global Young Academy (GYA) tevékenységéről és tagfelvételi folyamatáról. A program elején Gemma Modinos, a YAE elnöke mutatta be a szervezetet, majd Solymosi Katalin, a YAE tagtoborzásért felelős alelnöke ismertette a tagfelvétel feltételeit és folyamatát. A Global Young Academy tevékenységét Dékány Éva GYA tag mutatta be, majd a szervezet alumnusa és választási bizottságának korábbi tagja, Toldi Gergely vázolta az idén szeptember 15-ei határidővel kiírt tagfelvételi pályázat elemeit.

Hír az AE Hub oldalán: https://mta.hu/aebudapest-events/2022-08-22-the-young-academy-of-europe-and-the-global-young-academy-and-their-application-procedures-4393?fbclid=IwAR3tFh6-VYSKb8Q1qytKHS7fBiJ1vJUcG_FJy2I0UM3uYxM62wJFEgKy3DA

Részvétel a Young Academies Science Advice Structure (YASAS) munkájában

2022. szeptember 1-én a Young Academies Science Advice Structure (YASAS) tájékoztatót tartott a szervezet eddigi tevékenységéről és jövőbeli terveiről. A YASAS a Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA+) egyik pillére 2022. május 1-től, fő tevékenysége az európai szintű tudományos tanácsadás. A YASAS jelenlegi vezetőségének mandátuma szeptemberben lejár. Ennek kapcsán a YASAS arra biztatott minden érdeklődő fiatal kutatót, hogy jelöltesse magát tisztviselőnek. A YASAS éves közgyűlését szeptember 16-án tartották. Mivel a vezetőségbe nem érkezett kellő számú jelentkezés, a közgyűlés arról határozott, hogy alapszabály módosítást terjesztenek elő, amely lehetővé teszi a jelenlegi vezetőség néhány tagja mandátumának meghosszabbítását és a YAE képviselőjének elnökké választását. Az alapszabály módosítása után a jelölések beérkezését követően titkos szavazással megválasztották a YASAS új vezetőségét (ebben nincs magyar képviselő, a szervezet új elnöke Moniek Tromp, a YAE elnöke lett). A YASAS közgyűlésében Magyarországot Toldi Gergely (standing delegate) és Solymosi Katalin (observer) képviselte az eseményeken. A jövőben Toldi Gergely (standing delegate) mellett Dékány Éva (observer) fogják képviselni az FKA-t a YASAS munkájának következő két éves ciklusában.

GENDERACTIONplus

Szeptember 21-én rendezte a GENDERACTIONplus az „Ending gender-based violence in academia” c. online konferenciát, ahol a magyar tapasztalatokról Solymosi Katalin és Dékány Éva számoltak be, elsősorban a 2018-as felmérés alapján.

Hír a GENDERACTIONplus oldalán: https://genderaction.eu/events/1st-genderactionplus-engagement-event/

A YASAS online közgyűlése szeptember 16-án

Részvétel a Young Academy of Europe és az Academia Europaea éves közgyűlésén

Október 25-26-án rendezték meg a Young Academy of Europe éves közgyűlését Barcelonában. Ezt követően, részben ezzel átfedésben október 26-27-én tartották az Academia Europaea Building Bridges 2022 konferenciáját is Barcelonában. Az eseményeken az FKA-t Solymosi Katalin társelnök (egyben a YAE tagtoborzásért felelős alelnöke) és Toldi Gergely képviselték. Toldi Gergely a YAE André Mischke Prize kiemelt előadójaként tartott előadást, Solymosi Katalin pedig egy panelbeszélgetésen vett részt. További részletek a konferenciáról: http://www.buildingbridges-acadeuro.org/plenary-programme/

Részvétel a Worldwide Meeting of the Young Academies és az InterAcademy Partnership találkozóin

November 1–3. között rendezték a The Triennial Conference of the InterAcademy Partnership (IAP) and the Worldwide Meeting of the Young Academies találkozót hibrid formában Arizonában és online. Az FKA-t Kecskés Gábor társelnök és Dékány Éva, az FKA Nemzetközi Bizottságának koordinátora képviselte, Solymosi Katalin társelnök pedig elsősorban a Young Academy of Europe képviseletében vett részt a találkozón.

Hír az IAP oldalán: https://www.interacademies.org/event/triennial-conference-interacademy-partnership-iap-and-worldwide-meeting-young-academies

Hazai kutatók nemzetközi mobilitásának és a hazánkba érkező külföldi kutatók beutazásának előmozdítását célzó webináriumok szervezése az NKFIH-val közösen

2022. május 18-án az FKA és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közös információs webináriumot szervezett a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) 2022. évi felhívásairól, valamint az MSCA posztdoktori ösztöndíjról. A webinárium első részében az MSCA programot mutattuk be. A program második felében Beke-Somfai Tamás, az ELKH TTK munkatársa, az FKA tagja, korábbi MSCA-nyertes pályázó adott útmutatást és gyakorlati tanácsokat azoknak a kutatóknak és fogadó intézmények képviselőinek, akik pályázatot terveztek benyújtani az MSCA Posztdoktori Ösztöndíj 2022-es felhívására.

Részletes program az NKFIH oldalán: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/marie-sklodowska-curie-program-2022

Július folyamán az FKA, az NKFIH és ELKH TTK közös szervezésében két további, MSCA-hoz kapcsolódó programunk is megvalósult. Július 6-án magyar nyelvű, jelenléti pályázatíró workshopot tartottunk a Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) program posztdoktori ösztöndíjairól idei pályázóknak, július 20-án pedig angol nyelvű információs webináriumot szerveztünk a Magyarországra készülő külföldi MSCA pályázók részére. Az FKA részéről mindkét program szervezésében Beke-Somfai Tamás és Solymosi Katalin vettek részt.

Vonatkozó hírek az NKFIH oldalán: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/marie-sklodowska-curie-akciok-posztdoktori-osztondij-workshop-2022-07-06

https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/marie-sklodowska-curie-220720?objectParentFolderId=19798