Eseménynaptár

Dr. Kroó Norbert: A Tudomány és technológia forradalma a 21. században

Könyvbemutató

Időpont

2019. április 15., 16:00 óra

Helyszín

MTA Könyvtár és Információs Központ - 2. emeleti Konferenciaterem
1051 Budapest , Arany János u. 1.

Részletek

A könyvbemutatót megnyitja, Dr. Steier József, aki a könyv megszületését kezdeményezte.

A könyvet méltatja a könyv megjelenésének fő támogatója részéről, Orbán Tibor, a Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, a MaTáSzSz elnöke.

A könyvből szemelvényeket emel ki a szerző, Dr. Kroó Norbert.

A könyvbemutató nyilvános, ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken található űrlap kitöltésével jelezze: Regisztráció

Ha bármi kérdése lenne, kérjük, írjon a titkarsag [at] sunwo [dot] eu vagy a rendezveny [at] sunwo [dot] eu e-mail címekre.



Dr. Kroó Norbertről: 1985 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, volt főtitkára és alelnöke. Az EU 22 fős Tudományos Tanácsának alapító tagja, az Európai Fizikai Társulat volt elnöke és most tiszteleti tagja. Számos nemzeti és nemzetközi Akadémia tagja. Több, mint háromszáz tudományos cikk szerzője. Nevéhez negyven szabadalom fűződik.

Díjai, elismerései (a teljesség igénye nélkül): Akadémiai Díj (1970), Alexander von Humboldt-díj (1996), Wallis E. Lamb-díj (2009), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Honoris Causa Professzor Doktora (2009), Finn Oroszlán Lovagrend parancsnoki érdemrendje (2010), Prima Primissima Díj (2011), Charles Hard Townes Díj (2016, USA).

A könyvről: Napjainkban egyre nehezebb eligazodni az egyre gyorsabban változó technológiák világában. Dr. Kroó Norbert felvállalta azt a feladatot, hogy a 21. század tudományáról és technológiáiról különböző fórumokon előadásokat tartson. Könyve ezeknek az előadásoknak példákkal kiegészített, bővített változata. Tárgyalja a nanotechnológiákat, és ezen belül azok optikai vonatkozásait, a plazmonikát. A kis méretek tartományában pedig a kvantummechanika és annak hatása a technológiákra kerül kiemelésre. A kvantummechanika nemcsak a technológiákra, hanem a biológiai, sőt a társadalmi folyamatainkra is nagy hatást gyakorol. Az új technológiák is, akárcsak a „régiek”, anyagokhoz kötődnek, ezért az anyagtechnológiák szintén megkerülhetetlenek a témában. A könyv foglalkozik az energetika legfrissebb kérdéseivel, és a fenntartható környezet lehetséges megoldásaival.