Eseménynaptár

Diplomáciai könyvbemutató

Könyvbemutató

Időpont

2019. február 21. 16.00-18.00 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 103-104 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Bemutatásra kerül:

  • Martonyi János, Bába Iván, Marinovich Endre, Sáringer János: Diplomáciai Lexikon(A szerkesztőbizottság elnöke: Martonyi János, főszerk.: Bába Iván, admin. szerk: Sáringer János)
  • Marinovich Endre: 1315 nap. Antall József Miniszterelnöksége
  • Sáringer János: Iratok az Antall-kormány külpolitikájához és diplomáciájához II.

Házigazda: Csernus Sándor

 

Névjegyek

 

Dr. Martonyi János, egyetemi tanár (SZTE), ügyvéd, volt külügyminiszter. Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja. Számos könyv és cikk szerzője a nemzetközi kereskedelem joga, a nemzetközi magánjog, az európai integráció és az Európa-jog, a közép-európai együttműködés, a magyar nemzetpolitika, a globális szabályozások és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a geopolitika területén. Számos külföldi kitüntetése mellett 2004-ben a „Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal” kitüntetésben részesült. Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ Nemzetközi Tanácsának az elnöke.

 

Dr. Bába Iván, PhD, egyetemi magántanár, volt közigazgatási államtitkár, volt nagykövet. A Nemzeti Közszolgálati egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára. A Kőszegi Felsőfokú Tanulmányok Intézetének főigazgató-helyettese. Szakterülete: diplomáciai kapcsolatok, külügyi igazgatás, diplomáciai protokoll. Kutatási témája: rendszerváltozás Magyarországon és Közép-Európában. E témában legutóbbi publikációja: A kommunizmus bukása. Rendszerváltozás Közép-Európában 1989-1990-ben. FTI, 2017.

 

Dr. Marinovich Endre, CSc, közgazdaságtudomány kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem professor emeritusa. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Antall József és Boross Péter volt miniszterelnökök kabinetfőnöke, volt címzetes államtitkár. Érdeklődési területe: politika- és irodalomtörténet. Legfontosabb publikációi 1315 nap – Antall József naplója; A kamikaze-kormány második miniszterelnöke – Boross Péter 216 napja; Túlélte-e a középosztály – Családregény a 20. századból.

 

Dr. habil. Sáringer János, PhD, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának intézetvezető egyetemi docense, az SZTE ÁJTK meghívott oktatója. Érdeklődési területe a 20. századi magyar külpolitika és diplomácia. Fontosabb publikációi az Antall-kormány külpolitikáját és diplomáciáját, a diplomáciai rangok eredetét és használatát, illetve a magyar Külügyminisztérium 1945 utáni történetét dolgozzák fel.

 (Készült a Diplomáciai Lexikon alapján.)

Szervezők

MTA SZAB Filozófiai- és Történettudományi Szakbizottság

MTA SZAB Tudósklub Egyesület

SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet

Kapcsolattartó

Csernus Sándor