Eseménynaptár

Erdei László: Barangolásaim a nagyvilágban 2.

Előadóülés

Időpont

2019. január 23. 18.00-20.00 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Idézetek Kóborlásaim az élet ösvényein című könyvből:

„…Jodhpurból néhányszor kirándultunk a távolibb környékre. A Thar Sivatag adta magát, nemcsak mint sivatagi forma és lét, hanem mint benne rejlő kulturális unikum is. Ilyen a különleges Osian, melynek dzsain (jain) templomai a legősibbek és legszebbek.

A sivatagi életformát az a parasztember mutatta meg nekünk, aki egy, a mi szemünkben nyomorúságos kunyhóban lakott a sivatagban, kenyércirkot meg görögdinnyét termesztett.  Szíve arany volt, amint dinnyéjét is megosztotta velünk. A fényképezéshez szívesen pózolt, szalutált, amint átvette a kis baksist, amivel vendéglátását megköszöntem…”

 

 „…Egy indiai útikönyv szerint kétféle ember van a világon: aki látta a Taj Mahalt, és aki nem. Nem kívánom leírni a Taj Mahalt, minden útikönyvben elolvasható a története. A legnagyszerűbb emberi alkotások közé tartozik. Inkább a hozzákapcsolódó személyes élményem az, ami indiai hétköznapi eset.

Delhiben előfizettem egy szervezett turistaútra a Taj Mahalhoz. Reggel 9-kor indult a buszom nem messze a kisebb szállodától, ahol megaludtam. Idejekorán felkeltem, a szobapincér kérdezte, hogy mit hozhat reggelire. Felsorolta a választékot, köztük a sonka-tojással-t. Hozzon ham-and-eggst és kávét.

Nyolc óra elmúlt, az emberem az árkádok alatt trécsel kollégáival a napsütésben. Reggeli még mindig nincs. Szólok neki, hogy elfelejtette? - Mindjárt mennem kell a buszhoz.

- We have already sent out to the market for eggs, sir”. (Már kiküldtünk a piacra tojásért, uram.)

- Nos, akkor felejtse el a tojást, de azonnal hozza a kávét és kész…”

Szervező

Közéleti Kávéház