Eseménynaptár

Egy tudós életútja és Szeged, Gyulai József akadémikus

Időpont

2018. április 17., 17:00 óra

Helyszín

MTA SZAB-székház
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

A rendezvényt megnyitja: Prof. Dr. Kispéter József

Házigazda: Prof. Dr. Szalay István

 

Gyulai József 

Egy tudós életútja és Szeged 

Tisztelettel köszöntjük Gyulai József akadémikust, az AE (Európai Akadémia) új tagját, a nemzetközi hírű tudóst, akinek pályája Hódmezővásárhely- Szegedről indult és kérjük, hogy életét, emlékeit ossza meg velünk.

Ő egy kiemelkedő képességű és önmagát „mindenlébenkétkanálság”-nak titulálta. Így vonzották a művészvilág (volt gyermekszínész, néptáncos, és zene, zeneszerzés, versírás) és a tudományok, különösen a fizika. 

Érettségi után a fizika mellett döntött és a szegedi TTK fizika-matematika szakán szerzett diplomát, de a többi érdeklődéséhez sem lett hűtlen.

Tudományos életét Budó Ágoston akadémikus Kísérleti Fizikai Intézetében kezdte, (aki példaképe volt) a félvezetőkkel foglalkozó csoportban.

Eredményei alapján 1969-ben egy éves ösztöndíjat kapott az USA-ban. Tudományos karrierje e tanulmányút eredményeivel kezdődött. A tehetség, a szorgalom és a szerencse kísérte „útján”. Az USA-ban a Caltech-en Jim Mayer professzor mellett igen eredményes évet töltött, és ez megalapozta rendkívül eredményes pályáját, amelynek mintegy harmadát vendégkutatóként töltötte nagyhírű egyetemeken.

Őt tekinthetjük a nanotudomány egyik hazai meghonosítójának is.

Szervező

MTA SZAB Tudósklub Egyesület

Kapcsolattartó

Dr. Szalay István