Eseménynaptár

Székházlátogatás

Időpont

2018. február 23. 10.00-21.00 óra között

Helyszín

MTA Székház
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Február 23-án 10:00 és 21:00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székháza: első emeleten egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

Egy újabb kamarakiállítással is készülünk az alkalomra: 

LOBOTÓMIA

Az Akadémia és a hazai értelmiség a Köztársaság és a Tanácsköztársaság után

 A lobotómia a pszichiátriai sebészetben alkalmazott, drasztikus, napjainkra az orvosetika által erősen kifogásolt, nem gyógyító célú beavatkozás, amely a beteg visszafordíthatatlan szellemi, érzelmi és fizikai leépülésével jár.

 Az 1918–19-es forradalmak bukása után a hazai értelmiséget érintő, politikai indíttatású tisztogatások nemcsak a sebészeti módszer meggondolatlanságával és etikai szempontból való megkérdőjelezhetőségével, hanem a beavatkozás eredményével is összecsengenek.

 A #ruhatárvan! kiállítás-sorozat következő állomásán az Akadémián és a vele szimbiózisban levő Kisfaludy Társaságban lezajlott vizsgálatokat, a két intézményből – nemcsak politikai okokból – való kizárásokat vizsgáljuk korabeli dokumentumok segítségével.

Kapcsolattartó

Albrecht Zsófia (telefon: 411-6123)