RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

121441

Doktori ügyek

Korábban a Doktori Tanács oldalain nyilvánosságra hoztuk, hogy az MTA 184. közgyűlése az MTA doktora cím megszerzésével kapcsolatos szabályokon is módosított, aminek értelmében 2013 szeptemberétől már folyamatosan nyújthatók be a kérelmek. Ez a közgyűlési döntés egy közel 3 éves folyamatot zárt le, amely során megújultak a tudományos osztályok doktori eljárással kapcsolatos ügyrendjei és követelményrendszerei. A módosítások érvényre jutásával egyrészt egyszerűsödik az ügymenet, illetve az eljárás néhány korábban nem tökéletesen tisztázott lépése egyértelművé válik. Tagadhatatlan azonban az a tény is, hogy az osztályoknak az eljárás elindításához kapcsolódó minimumkövetelményei növekedtek.

A 2013 szeptemberében hatályba lépő, az osztályra vonatkozó teljes szabályrendszer a következő helyről tölthető le:

Az osztály követelményrendszerében felsorolt adatlapok kitölthető változatai:

Szeretnénk felhívni a figyelmét azon pályázóknak, akik 2012. december 15-e után regisztráltak a Doktori Tanács internetes rendszerében (és még nem kaptak engedélyt a benyújtásra), hogy az alkalmazandó szabályrendszert a benyújtás időpontja határozza meg. 2013. szeptember 1-e előtt csak azok a pályázók véglegesíthették és nyújthatták be a doktori pályázatukat, akik 2012. december 15-ig regisztráltak a Doktori Tanács internetes rendszerében és engedélyt kaptak a pályázatuk benyújtásra.

Azon pályázatok esetében alkalmazandó szabályok, akik 2012. december 15-ig regisztráltak és engedélyt kaptak a pályázatuk benyújtására: 

Ügyrend az MTA VIII. Biológiai Tudományok Osztályának az MTA doktora tudományos cím megszerzéséért indított eljárásban való közreműködéséről (hatályos: 2012. november 27., elsőként a 2013. februári benyújtások esetében kell alkalmazni):

Követelmények a doktori műre és a tézisekre vonatkozóan: A doktori habitusvizsgálat tudománymérési követelményei: A doktori habitusvizsgálat tudományos közéleti követelményei: Mit kell a kérelmezőnek benyújtania? Információk az MTA Doktori címre pályázók részére a MTA Biológiai Tudományok Osztályán: Kérelem:
  • 1_sz_adatlap (A kérelmet az internetes rendszer állítja elő az adatok rögzítése után.)
Tudományos munkásság összefoglalása: Publikációs adatlap: Tudományos közéleti adatlap: