VI. Műszaki Tudományok Osztálya

Anyagtudományi kutatások és a műszaki tudományok művelése Erdélyben

2017. február 20-án 14.00 kezdettel tartja Bitay Enikő, az MTA külső tagja székfoglalóját az MTA Székház Felolvasótermében

2017. február 3.

Összefoglalás

Az előadás betekintést nyújt műszaki pályafutásom sokoldalú tevékenységébe, amelynek célja a felvállalt kutatási programok megvalósítása, a műszaki tudományok népszerűsítése, a kutatási eredmények terjesztése és széles körű hasznosítása, szem előtt tartva a műszaki iskolateremtést, a szakkönyvgyarapítást, a tehetséggondozást és a műszaki tudósközösség fenntartását (építését). Mérnök-informatikusként az anyagtudományi kutatások mellett nagy hangsúlyt fektettem az interdiszciplináris kutatásokra is, melyek eredményei csakis széles körű intézményi együttműködés révén jöhettek létre. Mindezek megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő intézményi háttér (EME, Sapientia EMTE), illetve egy hálózatrendszer kialakítása és folyamatos működtetése.

Az előadás két részből tevődik össze. Az első rész rövid áttekintés az anyagtudomány és -technológia területén végzett kutatásaimról. Ezek alapvetően magyarországi egyetemekhez és kutatási intézményekhez kapcsolódnak a következő témakörökben: lézeres felületkezelés; celluláris szerkezetű anyagok geometriai-topológiai jellemzése; biokompatibilis anyagok lézersugaras megmunkálása és nanostrukturált oxid vékonyrétegek kutatása.

Az előadás második részében kiemelem a technikatörténeti kutatások jelentőségét, felvázolva az erdélyi technikatörténeti kutatások főbb témaköreit, ismertetve az EME Műszaki tudományok szakosztálya által működtetett A műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben című interdiszciplináris programot. Betekinthetünk a műszaki nagyjaink teljesítményének megismertetésére irányuló kutatómunka módszertanába, bemutatva a kutatás eredményeit és kommunikációs eszközeit is.