Víz és tudomány – videó az MTA-n rendezett nemzetközi szemináriumról

Az elmúlt hetek egyik központi témája az Akadémián a víz volt: kiderült, hogy a kormány döntése alapján a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozását az MTA által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program biztosítja, befejezte munkáját a víztudományi programot kidolgozó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont keretében létrehozott Koordinációs Csoport, és nemzetközi szemináriumot is tartottak a témában az Akadémia Székházában. Ez utóbbin készült az a felvétel, amely most megnézhető az mta.hu-n.

2017. április 10.

A Magyar Tudományos Akadémia a közelmúltban indította útjára víztudományi programját. Ez egyúttal új fejezetet jelent a magyar víztudományi kutatásokban. Feladatközpontú, rendszerszemléletű, a felfedező kutatásokon alapuló, különböző részterületek kutatócsoportjainak együttműködését igénylő, multidiszciplináris hálózatot kíván kialakítani.

A program jelentőségét mutatja, hogy a magyar kormány döntése alapján a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozását ez, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program biztosítja.

Az MTA célja, hogy újragondolja és építse a víztudományi kutatásokat. Azonban nem elég csupán elszigetelt szellemi műhelyekre alapozni. Minél szélesebb, kétoldalú és multilaterális nemzetközi vízügyi együttműködésre van szükség. Össze kell hangolni az egyes nemzetek érdekeit úgy, hogy ne kioltsák, hanem erősítsék egymást.

Magyarország számára ugyan a regionális és európai együttműködések a legfontosabbak, de nagyon sok olyan nemzetközi kutatási lehetőség is van, amelyekben Magyarország számára még jelentős tartalékok vannak.

Milyen feladatok és együttműködési lehetőségek vannak a vízforrások védelme érdekében? Hogyan befolyásolja a vízhez való hozzájutást a klímaváltozás? Milyen lokális és milyen globális kihívások előtt áll a tudomány mindezek miatt? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a Magyar Tudományos Akadémia Székházában március 23-án tartott Frontiers in Water Sciences című tanácskozás résztvevői.

Az angol nyelvű előadásokról készült videófelvétel itt nézhető meg.

Opening: András Báldi – MTA Centre for Ecological Research, Hungary
(0:12-től)

Weather, Climate and Food Security: Tom Beer – IUGG Commission on Climatic and Environmental Change, Australia
(2:48-tól)

Water resources management in a changing world: Lucien Hoffmann – Luxembourg Institute of Science and Technology, Luxemburg
(26:07-től)

Groundwater issues for environmental needs at European scale: Marco Petitta – Dipartimento di Scienze Della Terra Universita' La Sapienza, Italy
(48:28-tól)

Sewage Sludge processing and management perspectives in Europe: Helmut Kroiss – Technische Universität Wien, Austria
(1:12:55-től)

Global to local challenges: water resources and their holistic management will shape our future: János Bogárdi – United Nations University, Germany
(1:44:13-tól)

Responses of water quality to land use and climatic changes under Nordic conditions: Csilla Farkas – Norwegian Institute of Bioeconomy Research, Norway
(2:10:41-től)

Closing: János Józsa – Budapest University of Technology and Economics, Hungary
(2:30:49-től)