Gondolatokkal irányítható művégtagok, veszélyeztetett fajok kontinensünk édesvizeiben: a Szigma – a holnap világa 2017. szeptember 5-i adása

Az édesvízi élővilág szempontjából kritikus európai vízgyűjtőket összesítő kutatás eredményét, valamint a klinikai neurofiziológia legújabb vívmányait ismerhették meg a tudományos magazin hallgatói.

2017. szeptember 8.

Európa mely részein pusztul leggyorsabban az édesvízi ökoszisztémák biológiai sokfélesége? Melyek a legfontosabb okok és a legveszélyeztetettebb fajok? Egyebek mellett erről beszélt Lengyel Szabolcs, az MTA doktora, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos tanácsadója egy, a közelmúltban elkészült és a maga nemében úttörőnek számító térkép alapján.

Agyba ültethető, epilepsziát, Parkinson-kórt gyógyító eszközök, gondolatokkal irányítható művégtagok – ezek nem egy tudományos-fantasztikus film jeleneteiből való tárgyak, hanem a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság által szervezett szegedi kongresszuson bemutatott újdonságok. Az orvostudomány előtt álló lehetőségekről Kamondi Anita, az MTA doktora, a társaság elnöke számolt be.

A 2017. szeptember 5-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.