Új csúcsműszer a szupernagy tömegű fekete lyukak vizsgálatában; immunrendszert aktiváló rákgyógyító koktél: a Szigma – holnap világa 2018. március 13-i adása

A MATISSE a világ legnagyobb teljesítményű, közép-infravörös hullámhosszakon működő interferometrikus berendezése, amelynek a tesztelése a napokban kezdődött meg a chilei Paranal Obszervatóriumban. Milyen feladatokat láttak el a műszer megalkotásában részt vevő magyar kutatók? Ez is kiderült a Szigma legújabb adásából. A műsor második felében egy olyan új, ígéretesnek tűnő onkoterápiás módszert ismertettek, amely a szervezet immunrendszerét aktiválja a daganatok ellen.

2018. március 14.

Először észleltek csillagfényt az Európai Déli Obszervatórium új berendezésével az észak-chilei Paranal Obszervatóriumban. A MATISSE a világ legnagyobb teljesítményű, közép-infravörös hullámhosszakon működő interferometrikus berendezése, amely az obszervatórium négy távcsövének fényét kombinálja. Az alkalmazott nagy felbontású képalkotással és színképelemzéssel a galaxisok középpontjában lévő szupernagy tömegű fekete lyukak vidékét és a fiatal csillagok körül található bolygókeletkezési területeket lehet majd vizsgálni. A műszer megalkotásában az MTA CSFK Csillagászati Intézete műszaki tervezéssel, szoftverfejlesztéssel és a berendezés tesztelésével működött közre. Munkájukért cserébe a magyar csillagászok megfigyelési lehetőséget kapnak a csúcsműszeren. Ábrahám Péter, az MTA CSFK Csillagászati Intézet tudományos tanácsadója, a magyar MATISSE projekt vezetője számolt be az együttműködés részleteiről a tudományos magazin e heti adásában.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói olyan rákgyógyító koktélt dolgoztak ki, amely a szervezet immunrendszerét aktiválja a daganatok ellen. Szakértők szerint ez az utóbbi évek egyik legígéretesebb onkoterápiás eljárása, amely az eddigi kísérletek alapján minden daganattípusnál hatékonynak mutatkozott. Tátrai Péter biológus elmondta, hogy a daganatok elleni harcban nem jelent új irányt az immunrendszer erejének felhasználása. A kezelés újdonsága az, hogy az immunrendszer stimulációja a daganattal szemben nagyon célzottan történik, vagyis közvetlenül a tumorba kerül az anyag. Ez vált ki egy olyan immunválaszt, ami specifikus az adott daganatra nézve. A szakember azt is elmondta, hogy a daganatba fecskendezett immunstimuláló anyag akár élethosszig tartó védettséget adhat az érintett személynek, ugyanúgy, mint egy fertőző betegség esetén.

A Szigma 2018. március 13-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.