Tévhitek és tudományos módszerek a magyar nyelv eredetének kutatásában

Melyek a legjellemzőbb módszertani és érvelési hibák, valamint pontatlanságok a magyar nyelv eredetének alternatív magyarázatát adó elképzelésekben? E kérdésekre válaszol hiánypótló összefoglalójában a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.

2016. november 18.

Gyakran olvashatunk olyan írásokat, amelyek a magyar nyelv eredetéről vonzó, új, magukat alternatívnak nevező állításokat tesznek közzé. Ezek közös vonása, hogy a hivatalosnak, akadémikusnak titulált állásponttal szemben kínálnak izgalmasabb múltat. Ezek az írások nem a történeti összehasonlító nyelvészetnek, illetve a nyelvrokonság-kutatásnak a nemzetközi tudományban kialakult módszereivel vagy eredményeivel állnak párbeszédben. Ezért – noha általánosságban a nyelvészek is részt vesznek különféle tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő tevékenységekben , az említett írásokra direkt, az olvasókat eligazodni segítő válasz ritkán olvasható a nyelvtudomány részéről. Jelen szövegünkkel ezt a hiányt igyekszünk pótolni.

További részletek az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján, amelyen egy, az uráli nyelvrokonságot tagadó interjú állításait veszik sorra.

.