Szenzációk a föld alól – videón a régészeti konferencia előadásai

Szulejmán szultán sírkápolnájától a 85 millió éves dinoszaurusz-leletekig: a magyar ásatások legújabb eredményeit mutatták be Szenzációk a föld alól címmel a szakemberek a Magyar Tudományos Akadémia 187. közgyűléséhez kapcsolódó konferencián. Az elhangzott előadások videón tekinthetők meg.

2016. június 3.

Köszöntő

Török Ádám, az MTA főtitkára

Kattintson ide a videofelvételért!

Török Ádám Török Ádám Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Magyar ásatás a gall haeduus törzs fővárA konferenciáról készült fotók ide kattintva láthatókosában

Szabó Miklós, az MTA rendes tagja

Hogyan kerül egy tipikusan római középület és köztér egy kelta oppidumba? A haeduus törzs egykori fővárosában feltárt római fórum és bazilika azért jelentett szenzációt, mert kiderült, hogy Kr. e. 50 után épült, vagyis jelenleg ez az egyetlen Augustus koránál korábbi bazilika a Római Birodalom nyugati provinciáiban. Az ásatás helyszíne a franciaországi Mont Beuvray volt.

Az előadás videofelvétele

Szabó Miklós Szabó Miklós Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Brigetio (Ószőny): Egy római város újjászületése

Borhy László, az MTA levelező tagja

Brigetióhoz fogható város nem sok volt az egész egykori Római Birodalom területén sem: legfőbb jelentőségét az adta, hogy a mintegy harminc római légió egyike vagy háromszáz éven át itt, a birodalom dunai határa mentén állomásozott. Az egykori Pannonia provincia területén a település kiterjedése és jelentősége az évszázadok óta kutatott Aquincuméhoz, a mai Budapestéhez vagy Vindobonáéhoz, a mai Bécséhez hasonlítható.

Az előadás videofelvétele

Borhy László Borhy László Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Szigetvár: Szulejmán sírkápolnája nyomában

Fodor Pál, az MTA doktora

Az 1566-ban, Szigetvár ostroma közben elhunyt oszmán uralkodó, I. Szulejmán a vár elfoglalását már nem élhette meg. Ám emlékére hálás utódai hamarosan díszes sírkápolnát (türbét), majd körülötte fokozatosan egy fallal övezett kisvárost építettek ki mecsettel és derviskolostorral. 2015 októberében sikerült megtalálni és feltárni az elveszettnek hitt sírkápolna maradványait.

Az előadás videofelvétele

Fodor Pál Fodor Pál Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A légifelvételtől a régészeti fotótérképig

Czajlik Zoltán, a történettudományok kandidátusa

A régészet az elmúlt évtizedekben interdiszciplináris tudományág lett, a régmúlt kutatóit a legmodernebb technika is segíti. Hogyan jutottak el a szakemberek az egyszerű légi felvételtől a régészeti fotótérképig, és miként segítheti az új módszer a kutatásokat?

Az előadás videofelvétele

Czajlik Zoltán Czajlik Zoltán Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Egy 85 millió éves ökoszisztéma nyomában: az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely ásatásainak eredményei

Ősi Attila, az MTA doktora

Európa egyik legfontosabb és legjobban dokumentált kréta időszaki ősgerinces lelőhelye az iharkúti. A lelőhely feltárásán 16 éve dolgozik Ősi Attila paleontológus munkacsoportja (az elmúlt években az MTA támogatásával). Az előadás bemutatja, hogy milyen új fajokat fedeztek fel, mit tudható meg egy töredékes dinoszaurusztojás alapján, és azt is, hogy a kutatók miként egészítik ki az ásatási munkálatokat 3D-s térképezéssel.

Az előadás videofelvétele

Ősi Attila Ősi Attila Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás