A Seuso-kincs anyagának vizsálata; búcsú Stephen Hawkingtól: a Szigma – a holnap világa 2018. március 20-i adása

Honnan származik pontosan a Seuso-kincs alapanyaga? Magyar tudósok erre próbálnak válaszolni archeometriai módszerekkel. Mi az archeometria, és mennyire pontosítható vele a nyersanyagok származási helye? Ez is kiderült a tudományos magazin legutóbbi adásából. A műsor második felében Stephen Hawking életét és munkásságát idézték fel.

2018. március 21.

Az eddiginél pontosabban kirajzolódhat a Seuso-kincs nyersanyagának helyszíne egy új kutatás alapján. Bajnóczi Bernadett, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az archeometria módszertanát ismertette, amely a kulturális örökség tárgyi emlékeinek természettudományos módszerekkel történő vizsgálatát jelenti. Intézetükben a leletek anyagát elemzik, rekonstruálják a tárgyak elkészítésének módját, következtetnek a leletek nyersanyagának származási helyére, valamint megállapítják azok eredetiségét.

A múlt héten, 76 éves korában elhunyt Stephen Hawking fizikus. Amellett, hogy kiemelkedő eredményeket ért el az általános relativitáselmélet, a kvantummechanika és a kozmológia területén, rendkívül népszerű ismeretterjesztő szerző is volt. Munkásságáról Biró Tamás Sándor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének igazgatóhelyettese beszélt a Szigma e heti adásában.

A Szigma 2018. március 20-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.