Nem a tumorra, hanem a közvetlen környezetére céloznak, klímatörténeti modellek tárháza: a Szigma – a holnap világa március 28-i adása

Egy új, remélhetőleg a rák gyógyításában is felhasználható eljárás, illetve a klímaváltozás hatását laboratóriumi körülmények között vizsgáló kísérletsorozat – ezeket a témákat ismerhették meg részletesen a tudományos-ismeretterjesztő magazin hallgatói.

2017. március 29.

Új tumorterápiát eredményezhet egy, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont részvételével zajlott sejtbiológiai kutatás. Juhász Gábor, az MTA SZBK tudományos tanácsadója és norvég kollégái azt vizsgálták, hogy a rákos sejt hogyan jut aminosavakhoz a szomszédos egészséges sejtekből. A háttérben az utóbbi évtizedekben intenzíven kutatott sejttani folyamat, az autofágia áll, amelyről már kiderült, hogy zavara számos megbetegedésre, kórképre jellemző a különböző ráktípusoktól a mozgáskoordinációs zavarokig. A kutatók szerint az egyik új eljárás az lehet a jövőben, hogy a betegnek autofágia-gátló szert adagolnak, így csökkentve a tumor növekedését, a kezelést pedig egyéb rákterápiás eljárásokkal egészítik ki.

Mit jelent a párhuzamos klímák elmélete? Egyebek mellett ez is kiderült abból a beszélgetésből, amelynek keretében Herein Mátyás, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa vezette be a hallgatókat a klímarendszer időjárási távkapcsolatainak működésébe. Az általuk elvégzett vizsgálatok alapján a kutatók úgy látják, hogy nem elég egyetlen klímarendszert modellezni, hanem elméletileg végtelen számút kellene. A valóságban ez természetesen lehetetlen, így a kutatók néhány száz klímatörténetet modelleznek. Ezek sokaságából tudnak a jövőre vonatkozó következtetéseket levonni.

A 2017. március 28-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.