Miért meglepő, hogy a varangyok bírják az enyhe telet?

Az MTA ATK NÖVI Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának kutatói a világon először bizonyították kísérletes körülmények között, hogy a klímaváltozás következtében várható rövidebb, enyhébb telek pozitívan befolyásolhatják a mérsékelt égövön élő kétéltűek túlélését és kondícióját. A kutatás eredményeit a Scientific Reports közölte.

2016. május 31.

A A teljes cikk itt érhető el.kétéltűek a gerincesek legveszélyeztetettebb csoportja, fajaiknak közel felében regisztráltak egyértelműen csökkenő egyedszámokat. A veszélyeztető tényezők között szerepel a klímaváltozás is, de azt, hogy régiónk enyhülő és rövidülő telei várhatóan hogyan befolyásolják a kétéltűek túlélését és kondícióját, eddig kísérletesen nem vizsgálták. Az MTA ATK NÖVI Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tagjai ezért egy olyan kísérletet végeztek el, amelyben fiatal barna varangyokat (Bufo bufo) teleltettek át laboratóriumi körülmények között.

Barna varangy Fotó: Laczi Miklós

A kísérlet folyamán a klímaváltozás következtében várható enyhébb, rövidebb telek hatásait úgy modellezték, hogy a varangyokat két különböző hőmérsékleten (1,5 és 4,5 °C) tartották 91 vagy 61 napig. Azt tapasztalták, hogy az enyhe és rövid telet szimuláló viszonyok megnövelték az állatok túlélési esélyét, valamint kisebb testtömegvesztést okoztak a jelenlegi téli időjárást reprezentáló kezelésekhez képest.

Hidegvérrel tűrik a meleget

Mindez akkor válik igazán izgalmassá, ha tudjuk, hogy a varangyok a téli időszakot hibernált állapotban vészelik át, melynek során nem vesznek magukhoz semmiféle táplálékot. Korábbi elméletek szerint pedig a változó testhőmérsékletű (közkeletű kifejezéssel: hidegvérű) állatoknál magasabb környezeti hőmérséklet intenzívebb anyagcseréhez vezet. Sokan azt várták hát, hogy a hibernáló varangyoknak a melegedéssel emiatt csökken a túlélési esélyük, hiszen gyorsabb ütemben emésztik fel tartalékaikat. A magyar kutatók most közzé tett eredményei épp ennek ellenkezőjére adnak kísérletes bizonyítékot.

A telelés közbeni megnövekedett túlélési esély egyértelműen pozitív hatás, ugyanakkor a jobb kondíció az állatok telelés utáni túlélésére és későbbi szaporodási sikerére is előnyösen hathat. A vizsgálatban részt vevő kutatók ugyanakkor azt is sietnek leszögezni, hogy a klímaváltozás pl. az aszályos időszakok gyakoriságának növekedésével, továbbá invazív fajok és a kétéltűeket világszerte pusztító fertőző betegségek terjedésének elősegítésével továbbra is nagy kihívások elé állítja ezt a veszélyeztetett állatcsoportot.