Magyar kutatók eredménye a ChemPlusChem folyóirat februári címlapján

A közleményt a szerkesztőség választotta ki, és méltatta interdiszciplináris szerepét. A cikk egy tajvani‒magyar együttműködés eredménye, a munkát és az együttműködést az MTA kétoldalú mobilitási pályázattal támogatja.

2018. február 27.

A folyóirat februári száma itt érhető elA ChemPlusChem multidiszciplináris kémiai szaklap 2018. februári száma címlapon hozza azt a tanulmányt, amely a Szegedi Tudományegyetem és a tajvani Kaohsiung Medical University idén tízéves sikeres együttműködésének legfrissebb eredményéről számol be. A közleményt a szerkesztőség választotta ki, és méltatta interdiszciplináris szerepét. A cikk egy tajvani‒magyar együttműködés eredménye, a munkát és az együttműködést a Magyar Tudományos Akadémia kétoldalú mobilitási pályázattal támogatja. A kiemelt munkában Szegedről az SZTE Farmakognóziai Intézete, illetve Gyógyszerkémiai Intézete, valamint az MTA-SZTE Sztereokémiai Kutatócsoport kutatói vettek részt Fülöp Ferenc, Hunyadi Attila és Ötvös Sándor irányításával.

A közleményben bioaktív flavonoidszármazékok áramlásos hidrogénezéssel történő szelektív módosításáról számolnak be. A kiindulási vegyületek számos, redukcióra érzékeny molekularészt tartalmaznak, ezért szelektív részleges hidrogénezésük jelentős szintetikus kihívást jelentett. Az átalakítást az áramlásos reaktor precíz paraméterkontrollja tette lehetővé. Ennek segítségével a kutatóknak elsőként sikerült szintetikusan kialakítani a flavonoidok egy, a természetben is előforduló, de ritka és különleges szerkezeti elemét, egyúttal megszüntették a kiindulási anyagok egy kedvezőtlen biológiai mellékhatását is.

Az együttműködést dr. Hunyadi Attilának Yang-Chang Wu és Fang-Rong Chang professzorok kaohsiungi kutatólaboratóriumában végzett posztdoktori kutatómunkája indította el 2008-ban. Ezután az együttműködés magasabb szintre emelkedett, az akkori dékánok, Jih-Heng Li és Fülöp Ferenc közös PhD-képzési megállapodást kötöttek. A programban részt vevő PhD-hallgatók legalább egy szemesztert töltenek a társintézménynél, és tajvani–magyar közös témavezetéssel szereznek doktori fokozatot; a sikert jól mutatja, hogy eddig 7 ilyen doktori értekezést védtek meg.

A folyóirat februári borítóját az erdélyi Békás-szoros fölött készült légi fotó dominálja, melyet Ötvös Sándor készített drónkamera segítségével. A képen látható hajtűkanyarok a szintetikus átalakítás kihívásait jelképezik.

A ChemPlusChem folyóirat 2018. februári számának címlapja Forrás: mta.hu