Kompakt forrás extrém erős terahertzes terek keltésére

Az anyagvizsgálatban és kompakt, akár terápiás célokra is használható terahertzes részecskegyorsítók kifejlesztésében jelenthetnek új lehetőségeket azok az eredmények, amelyekről az MTA-PTE Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoport és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézetének munkatársai számoltak be az Optica folyóiratban.

2016. október 26.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő MTA-PTE Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoport kifejlesztett egy kompakt, félvezető anyagú terahertzes sugárforrást, amellyel sikerült a terahertz-keltés hatásfokát több mint százszorosra növelni.

Az infravörös pumpálású, optikai rácsot használó eszközzel extrém nagy elektromos terű terahertzes impulzusok állíthatók elő. Ez új lehetőségeket jelent az anyagvizsgálatban és kompakt, akár terápiás célokra is használható terahertzes részecskegyorsítók Az Optica folyóíratban megjelent közleménykifejlesztésében.

Az eredményt összegző tudományos közlemény az Amerikai Optikai Társaság (OSA) Optica folyóiratában jelent meg, annak címlapjára került.