Görgei Artúr pályája és emlékezete; összefogás a természet érdekében: a Szigma – holnap világa 2018. január 23-i adása

Milyen vezető volt Görgei Artúr? Miért tartották kortársai árulónak a tábornokot? Egyebek mellett erről is szó volt a tudományos magazinban, amelyből az is kiderült, hogyan kapcsolhatók össze a természet védelme érdekében a tudományos eredmények a helyi tapasztalatokkal.

2018. január 24.

Január 30-án ünnepeljük Görgei Artúrnak, az 1848–49-es szabadságharc tábornokának 200. születésnapját. A fegyverletételt követően Görgei volt az egyetlen tábornok, akinek kegyelmet adtak. Emiatt terjedt el a feltételezés, hogy áruló volt. A kétségeket Hermann Róbert történész oszlatta el a Szigma e heti adásában. A történész elmondta, hogy Görge Artúr nemcsak kiváló hadvezér volt, hanem remek csapatjátékos is. Bizonyos kérdésekben kikérte mások véleményét, és észrevette a pillanatnyi lehetőségeket, amelyeket jól használt ki.

Nemzetközi összefogásban jelent meg cikk a Science című tudományos szaklapban annak fontosságáról, hogy a természet védelme érdekében össze kell hangolni a tudomány szándékait a helyi szintű védekezés sokszor évszázadokra visszanyúló hagyományaival. „Ahhoz, hogy fenntartható világot hozzunk létre, a »nem tudomány« által létrehozott tudásra is támaszkodnunk kell. Míg a tudós csupán kutatja a környezetet, addig a helyben élő ember ebből él, tudását terepi tapasztalatokból szerzi, és szüleitől, nagyszüleitől örökli. A tudományos tudás generalizáltabb, egyetemességre törekszik, a gazdálkodó közösség pedig helyben szeretne túlélni” – hangsúlyozta Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a cikk egyik társszerzője.

A Szigma 2018. január 23-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.