Egyedülálló európai lézeres kutatóközpont nyílt meg Szegeden

Az ELI-ALPS-ban rendkívül nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatások elsősorban fizikai, biológiai, kémiai, orvosi és anyagtudományi területeket érintenek. Az itt folyó kutatásokban várhatóan az MTA több kutatóintézetének munkatársai is részt vesznek majd.

2017. május 23.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása volt, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi lehetővé.

„Ez az intézmény annyit ér, amennyit az itt dolgozó kutatók a segítségével el fognak érni. A sikeres működés hátterét a magyar tudományos kutatás elmúlt években megújult intézményrendszere, az MTA Lendület programja, helyi szinten a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a városban kialakítandó Molekuláris Medicina Kiválósági Központ biztosítja” – mondta a 2017. május 23-án tartott megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ELI-ALPS fontos partnere lehet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének, hiszen a rendszer tökéletesen alkalmas biológiailag fontos molekulák működésének vizsgálatára. Emellett a debreceni MTA Atommagkutató Intézet és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont is érdeklődik az itt elvégezhető lézeres kísérletek iránt.

A szegedi lézeres kutatóközpont kísérleteinek fizikai alapjairól, a kutatók számára megnyíló lehetőségekről és a projekt történetéről korábban hosszabb cikkben számoltunk be az mta.hu-n.