Célzott terápiák a leukémia kezelésében; egy kiskanálnyi neutroncsillag: a Szigma – a holnap világa 2017. október 17-i adása

Új tanulmányok szólnak a kezelés elhagyásának lehetőségéről és a betegek tünetmentes állapotának gyógyszerek nélküli fenntartásáról a krónikus myeloid leukémia esetében. Vajon lehetséges ez? Egyebek mellett erről is szó volt a tudományos magazin e heti adásában. A Szigmából az is kiderült, hogy miben különböznek az újonnan megfigyelt gravitációs hullámok a korábbiaktól, és miért tartják ezt minden idők egyik legnagyobb csillagászati felfedezésének.

2017. október 19.

A krónikus myeloid leukémia az első olyan, a vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható. A legújabb eredmények azt is lehetővé teszik, hogy bizonyos kivételes esetekben, amikor a beteg hosszú ideig tünetmentes, és megfelel a kritériumoknak, akár a gyógyszeres kezelést is teljesen felfüggesszék. Mint Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa fogalmazott: „Most a célzott terápiák korát éljük, amikor a kezeléseket próbáljuk a beteg genetikai hátteréhez és egyéb klinikai paramétereihez igazítani.” Hozzátette, a krónikus myeloid leukémiát sikerült egy gyógyszerrel visszaszorítani és kontrollálni. Újabb tanulmányok pedig már arról szólnak, hogy vajon elhagyható-e a gyógyszeres kezelés, és így is fenntartható-e a tünetmentes állapot hosszabb ideig.

Gravitációs hullámokat először fekete lyukak összeütközésekor észleltek, néhány napja pedig bejelentették, hogy neutroncsillagok összeolvadása után is meg tudták figyelni a fodrozódásokat a téridő szövetében. Vasúth Mátyás, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Virgo-kutatócsoportjának vezetője szerint az új felfedezés a részecskefizika számára is új lehetőségeket nyújt. A kutatók ugyanis az atommagok összeütközését vizsgáló nagy részecskeütköztetőkkel végzett vizsgálatokhoz hasonlókat tudnak majd folytatni, de asztrofizikai méretekben, nagy tömegű neutroncsillagokkal.

A 2017. október 17-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról pedig itt tudhat meg többet.