Az emberré válás elvetélt kísérletei és egymásra ható kórképek térképen: a Szigma – a holnap világa 2017. szeptember 12-i adása

Mit tudunk az emberré válás folyamatáról és mi az, amit eddig nem pontosan tudtunk? Hogyan lehet nagy adatbázisból, újszerű statisztikai megközelítéssel kimutatni a betegségek közötti kapcsolatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin hallgatói.

2017. szeptember 13.

Az ember evolúciója az új kutatási eredmények alapján sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb lehetett a korábban elképzeltnél. Számos olyan „kísérlete” volt az emberré válásnak, amely eredménytelennek bizonyult. „Ez a folyamat nem egy egyenes fához hasonlítható, hanem inkább egy bokorhoz, amelynek számos ága van és ezeknek a döntő többsége elpusztult, kiszáradt” – fogalmazott Gyenis Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Embertani Tanszékének professzora.

Magyar kutatók 250 betegség összefüggéseinek térképét készítették el. A maga nemében egyedülálló térkép egyik legfontosabb újdonságát az adja, hogy a hagyományos elemzések általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, miközben azt már nem veszik figyelembe, hogy ezt a kapcsolatot esetleg további betegségek, vagy azokhoz társuló genetikai, illetve molekuláris eltérések okozzák. A multimorbiditási térképről Bagdy György, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese beszélt a műsorban.

A 2017. szeptember 12-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.