Agyi defibrillátor segít epilepsziás betegeken; 3,5 milliárdos magyar kvantumtechnológiai program: a Szigma – a holnap világa 2018. február 13-i adása

Az epilepsziás rohamok automatikus megszüntetésére képes új találmányról számolt be a Nature Communications tanulmánya, amelynek szerzői között magyar tudósok is megtalálhatók. Kvantumbitek előállítása, megosztása és kvantuminformációs hálózat létrehozása lesz a cél a következő négy évben. Milyen alkalmazott eredményei vannak már, és miket várhatunk a következő években a kvantumtechnológia területén?

2018. február 15.

Berényi Antal, az MTA-SZTE Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője elmondta, hogy olyan neurológiai betegségeknél, mint például az epilepszia, a gyógyszeres terápiák eredménytelensége esetén a sebészi beavatkozás még segíthet. A műtét akkor lehet eredményes, ha egy jól körülhatárolható területről van szó. Hozzátette azonban, hogy az agy nem minden területén lehetséges ilyen jellegű beavatkozás elvégzése. „Itt jönnek képbe az elektromos eljárások. Ezek gyakorlatilag azt jelentik, hogy elektromos impulzusokat juttatunk be az agyszövetbe, ezzel befolyásoljuk az ott lévő idegsejtek működését, és megpróbáljuk helyreállítani a rendes működési mintázatokat.” Berényi Antal elmondta, hogy az elektromos eljárás során az elektródát közvetlenül beépítik az agyszövetbe, ami a Parkinson-kór gyógyításában már évtizedek óta alkalmazott rutineljárás, de a beavatkozást úgy is elvégezhetik, hogy a koponyacsonton vagy a fejbőrön keresztül vezetik át az agyszöveten.

Domokos Péter, akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa és a HunQuTech névre hallgató, kutatóhelyeket és ipari cégeket tömörítő konzorcium vezetője a kvantumtechnológia által kínált lehetőségekről beszélt. „A kvantumbit, a bitnek, tehát az információ alapegységnek egy kiterjesztése teljesen új paradigmát vezet be az informatika területén.” Mint elmondta, ez elvezet például a kvantuminformatika és a kvantumszámítás létrejöttéhez. Az előbbi terület egyik alkalmazott eredménye a titkosítás, vagyis hogy a megfelelő eszközök birtokában biztonságosabbá tehető az információmegosztás. A kvantumszámításban is megjelentek már prototípus-verziók, amelyek a ma használt szuperszámítógépeknél jóval nagyobb mennyiségű adat tárolására lehetnek alkalmasak.

A Szigma 2018. február 13-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.