A szénbuborék veszélyeiről szól a Budapest Science Meetup első angol nyelvű előadása

Mi a szénbuborék és miért kell odafigyelnünk rá? Erre a kérdésre válaszol Anthony Hobley, a Carbon Tracker brit nonprofit agytröszt vezetője a Budapest Science Meetup május 18-i előadásán.

2017. május 17.

Ahhoz, hogy esély legyen arra, hogy a Föld átlaghőmérséklete a 21. század végére ne legyen 2 Celsius-fokkal magasabb az ipari forradalom előtti átlaghoz képest, a tőzsdéken szereplő energetikai vállalatok kőolaj-, földgáz- és szénkészleteinek 60-80%-át nem lehet fűtőanyagként felhasználni. Ez azt jelenti, hogy a fosszilis energiatermelő szektor teljes szén-dioxid-kibocsátása maximum 900 milliárd tonna lehet a következő évtizedekben. Ehhez képest ha a teljes becsült szénhidrogénkészletet valóban felhasználnánk fűtőanyagként, akkor az 2860 milliárd tonna CO2-kibocsátással járna.

Emellett a fosszilis energiatermelő szektor cégeinek az éghajlat-változással kapcsolatos politikai lépések mellett azzal is számolniuk kell, hogy gyors ütemben terjedhetnek el új energiagazdálkodási szokások – például ha az elektromos autók elterjedésének mai trendje folytatódik, 2025-ben naponta mintegy két millió hordóval, 2050-ben pedig már mintegy napi 25 millió hordóval kisebb nyersolaj-fogyasztás valószínűsíthető. A fentiekből az következik, hogy a kőolaj-, földgáz- és szénkészletek kiaknázásával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok tőzsdei értéke a következő évtized során akár 2200 milliárd dollárral csökkenhet. Ha pedig erre nem készülünk fel időben, ez az egész pénzügyi rendszert a 2008-as válsághoz hasonló módon megrengetheti – derül ki a Carbon Tracker elemzéseiből. Erről szól a Budapest Science Meetup új előadása.

Cím és előadó

  • The Carbon Bubble and “unburnable” fossil fuel resources
  • Anthony Hobley (Carbon Tracker)

Az előadás időpontja

  • május 18., 17:30

Az előadás helyszíne

  • Google Ground, 1082 Budapest, Nagytemplom u. 30.

Regisztráció