A hatékony gyógyszerfejlesztés kulcsa a szemléletváltás

A kutatók szerint releváns betegségmodell-rendszereket kell ötvözni a legújabb génszerkesztési, mikromanipulációs és informatikai eljárásokkal.

2016. szeptember 21.

A prominens egyetemi kutatóműhelyekben és a világ nagy gyógyszergyárainak K+F laboratóriumaiban folyó gyógyszerkutatás és -fejlesztés hibarátája dollármilliárdokat emészt fel. Ennek alapvető okai a konzervatív szemlélet és a prekompetitív kutatómunka parallel vágányai. A hagyományos sejtmodelleket felváltó, 21. századi betegségmodell-rendszerek elterjedése jelentősen növelhetné a sikeres gyógyszerfejlesztések arányát – különösen akkor, ha jól szervezett, felső szintű koordinációval és megfelelő támogatási rendszerrel egészülne ki. Erre hívja fel a tudományos világ figyelmét a European Cell-based Assays Interest Group (EuCAI). Tanulmányukat a világ egyik legrangosabb élettudományi folyóirata, a Nature Reviews Drug DiscoveryA tanulmány itt olvasható közölte.

Horváth Péter bioinformatikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az EuCAI szervezet elnöke és alapító tagjainak egyike. A legnevesebb európai egyetemek és kutatóintézetek munkatársait tömörítő szervezet az alapkutatást és a gyógyszerkutatást előrevivő, legkorszerűbb eljárások és modellrendszerek alkalmazásának megismertetésével az új tudományos felfedezések előmozdítására törekszik. A diszkusszió, a pályázati lehetőségek és a fejlesztési irányok koordinálásával fő célja az akadémiai és a gyógyszeripari K+F tevékenységek segítése. A kutató a Nature Reviews Drug Discovery hasábjain megjelent tanulmányuk célját és jelentőségét a magas szintű kutatáskoordináció és a releváns betegségmodellezés előtérbe helyezésében látja.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának oldalán megjelent hír teljes terjedelmében itt olvasható.