Vissza a nem gyengénlátó változathoz
RSS

A tudománydiplomácia hírei

A tudomány hírei

 • Elismerés az Európai Peptid Társaság magyar alapítójának

  2015.01.20.

  Medzihradszky Kálmán akadémikus, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék professor emeritusa, az Európai Peptid Társaság (European Peptide Society) alapító tagja vehette át a ,,Pro European Peptide Society" kitűntetést. Az elismerést Hudecz Ferenc akadémikus, az EPS elnöke adta át az MTA rendes tagjának.

 • Pálinkás József: kiszámítható kutatás-fejlesztési szakpolitikára van szükség

  2015.01.19.

  A kiszámítható és kiegyensúlyozott kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitika szükségességéről, a rendelkezésre álló források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásának elveiről beszélt az MTI-nek Pálinkás József akadémikus, a 2015. január 1-vel létrejött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke.

 • Megújult szolgáltatásokkal ösztönzi az MTA a legkiválóbb magyar tehetségeket az európai kutatási pályázatok benyújtására

  2013.12.21.

  A www.mta.hu/erc címen elérhető ERC pályázati portál megnyitásával az MTA újabb eszközzel ösztönzi a kiemelkedő magyar kutatókat az Európai Unió felfedező kutatásokat támogató szervezete, a European Research Council (ERC) pályázatainak elnyerésére.

 • Freund Tamásnak ítélték oda a Prima Primissima díjat

  2013.12.06.

  Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át a magyar tudomány kategóriában a Prima Primissima díjat. A három, kiemelkedő teljesítményt felmutató jelölt közül titkos szavazással választották ki az elismerésre idén a leginkább érdemesnek tartott tudóst. A kategória másik két jelöltje, a Prima díjban részesült Erdei Anna, illetve Bor Zsolt ugyancsak az MTA rendes tagja.

 • Emléktábla Kucsman Árpád tiszteletére

  2013.11.19.

  Tanítványok, kollegák, pályatársak, barátok és tisztelők jelenlétében avatták fel a tavaly elhunyt Széchenyi-díjas egyetemi tanár, az MTA doktora, a hazai szerves kémia kiemelkedő személyisége, Kucsman Árpád emléktábláját annak a budai háznak a falán, amelyben a tudós több mint fél évszázadig lakott.

 • Kémiai Nobel-díj a komplex kémiai rendszerek számítógépes modellezéséért

  2013.10.09.

  Három, az Egyesült Államokban élő tudósnak, Martin Karplusnak, Michael Levittnek és Arieh Warshelnek ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián. A kutatók olyan módszereket, számítógépes programokat dolgoztak ki, amelyek összetett kémiai rendszerek leírását és megértését teszik lehetővé.

 • Az „isten-részecske” létét megjósoló kutatók kapták a fizikai Nobel-díjat

  2013.10.08.

  Az elemi részecskék tömegéért felelős bozon létezését először felvető két tudósnak, a 84 éves, brit Peter W. Higgsnek, valamint a 81 esztendős belga François Englert-nek ítélte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bizottsága az idei fizikai Nobel-díjat.

 • Orvosi-élettani Nobel-díj a sejtek szállítórendszerének kutatásáért

  2013.10.07.

  Három kutató – James E. Rothman, a Yale Egyetem 64 éves professzora, Randy W. Schekman, a kaliforniai Berkeley Egyetem 66 éves tanára, valamint az 59 éves, jelenleg a Stanford Egyetemen dolgozó, német Thomas C. Südhof – kapta idén megosztva az orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be Stockholmban. A tudósok a vezikuláris transzport, vagyis a molekulák sejteken belüli szállításáért felelős egyik alapvető [...]

 • Együttműködési és mobilitási verseny a kutatásban – Európában és az Egyesült Államokban

  2013.09.27.

  Megjelent az első összehasonlító elemzés, amely a kutatási együttműködés és kutatói mobilitás aktuális tendenciáit mutatja be 41 európai ország és az Egyesült Államok tagállamai adatainak összehasonlítása alapján. A jelentést a legjelentősebb európai kutatási és kutatásfinanszírozó szervezetek brüsszeli érdekképviseletét ellátó Science Europe megrendelésére az Elsevier elemzői csoportja készítette.

 • A jövő vetése: az európai akadémiák szakvéleménye a fenntartható mezőgazdasági termelés és a növénynemesítés sürgető kérdéseiről

  2013.07.09.

  A földhasználat, a fenntartható élelmiszer-termelés és a növénynemesítési innováció stratégiai kérdéseit veszi sorra az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) legújabb jelentése. A szakértők beavatkozást sürgetnek annak érdekében, hogy Európában is lehetővé váljon az innovatív biotechnológiai módszerek szélesebb körű alkalmazása.