Vissza a nem gyengénlátó változathoz
RSS

A tudománydiplomácia hírei

A tudomány hírei

 • Gombaszimbiózisok gyökereinek nyomában

  2015.02.26.

  A hatékonyabb erdőgazdálkodás, a bioenergia-ültetvények és más, növényi biomassza alapú ipari tevékenység legfontosabb szereplői lehetnek az úgynevezett mikorrhizás gombák. A mikorrhizaképzés genetikai alapjainak és evolúciós eredetének megértéséhez járulhat hozzá az a Nature Genetics-ben publikált tanulmány, amelynek egyik társszerzője Nagy László, az MTA Lendület programjának kutatója. Az MTA SZBK [...]

 • Érthetőbbé tenni az élő rendszereket

  2015.02.25.

  Képalkotó eljárásokban, biológiai tesztekben, biokémiai folyamatok követésében vagy a korai rákdiagnosztikában alkalmazható olcsó és hatékony fluoreszcens jelzővegyületek kifejlesztésén dolgozik az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában Kele Péter kémikus. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Nagyméretű rendszerek tulajdonságainak nyomában

  2015.02.25.

  Az emberi agyhoz, az internethez vagy a szociális hálózatokhoz hasonló, nagyon nagy struktúrák statisztikai elemzéséhez szükséges matematikai eszközök kidolgozásán dolgozik az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben Szegedy Balázs. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Erkölcsileg is megújult a Nagy Hadronütköztető – végéhez közeledik a hosszú leállás

  2015.02.23.

  Rövidesen, várhatóan márciusban újraindítják a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a Higgs-bozont felfedező Nagy Hadronütköztetőt a CERN-ben. A leállás alatti fejlesztések leglényegesebb elemeit és az új célokat Horváth Dezső foglalta össze a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjából.

 • Drón, holofilm, 3D – csúcstechnológia a régészetben és a műemlékvédelemben

  2015.02.02.

  Mikrokopterekkel készített légi felvételek, talajba látó műszerek, 3D nyomtatóval készült műtárgymásolatok – napjaink régészeit már nem csak ecsettel-spaklival a kezükben kell elképzelnünk. A Centrális Galériában február 7-én megtekinthető interaktív bemutató a régészeti és műemléki kutatásban alkalmazott ultramodern módszereket és eszközöket tárja a látogatók elé szakértők segítségével.

 • Publikációs Elnöki Bizottság

  2015.01.30.

 • A Wignerben fejlesztett kamerák védik a világ egyik legnagyobb fúziós berendezését

  2015.01.29.

  A jövő energiatermelésének kulcsa a fúziós reaktor, amelynek fejlesztése kísérleti fázisban van. Az egyik legnagyobb berendezés, az európai fúziós kutatások alappillére nyáron lép üzembe Németországban. A reaktor működését felügyelő kamerarendszert az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban fejlesztették.

 • Elismerés az Európai Peptid Társaság magyar alapítójának

  2015.01.20.

  Medzihradszky Kálmán akadémikus, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék professor emeritusa, az Európai Peptid Társaság (European Peptide Society) alapító tagja vehette át a ,,Pro European Peptide Society" kitűntetést. Az elismerést Hudecz Ferenc akadémikus, az EPS elnöke adta át az MTA rendes tagjának.

 • Pálinkás József: kiszámítható kutatás-fejlesztési szakpolitikára van szükség

  2015.01.19.

  A kiszámítható és kiegyensúlyozott kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitika szükségességéről, a rendelkezésre álló források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásának elveiről beszélt az MTI-nek Pálinkás József akadémikus, a 2015. január 1-vel létrejött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke.

 • Megújult szolgáltatásokkal ösztönzi az MTA a legkiválóbb magyar tehetségeket az európai kutatási pályázatok benyújtására

  2013.12.21.

  A www.mta.hu/erc címen elérhető ERC pályázati portál megnyitásával az MTA újabb eszközzel ösztönzi a kiemelkedő magyar kutatókat az Európai Unió felfedező kutatásokat támogató szervezete, a European Research Council (ERC) pályázatainak elnyerésére.