Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Wigneres kutatók kvantumos rezgések – fononok – hatásait vizsgálták néhány tíz-száz atomos gyémántdarabkákban. A napokban megjelent cikkükben használt elméleti módszerek segíthetnek a jelenleginél nagyobb hatásfokú napelemek, illetve kvantumtechnológián alapuló szuperérzékeny szenzorok kifejlesztésében.

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között, és túlnyomó többségük ma már elkezd valamilyen középiskolát. Súlyos probléma azonban, hogy minden második roma fiatal lemorzsolódik a középiskolából. A folyamatnak összetett okai vannak – állapították meg friss tanulmányukban az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai.

Isonzó – Hornyák Árpád történész írása Isonzó – Hornyák Árpád történész írása

Isonzó – Hornyák Árpád történész írása

Tizenkét véres csatát vívtak 1915 tavaszától 1917 késő őszéig az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének tagjaként magyar katonák az Isonzó völgyében. Az első világháború olaszországi frontjának földi poklát, a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezetét Hornyák Árpád történész idézte fel az mta.hu számára.

Teleki Pál halála – dilemmák és hiedelmek Teleki Pál halála – dilemmák és hiedelmek

Teleki Pál halála – dilemmák és hiedelmek

Hetvenöt évvel ezelőtt lett öngyilkos Teleki Pál miniszterelnök. Halála folyamatos vitákat gerjeszt, gyanút táplál, és alkalmas rá, hogy elfedjen valós dilemmákat: Magyarország második világháborús szerepét és az oda vezető utat. Hol tart a tudományos kutatás halála körülményeivel kapcsolatban? Ablonczy Balázs történész írása az mta.hu-nak.

Nincs kivétel: nem jegesedett el korábban a Déli-Kárpátok, mint Európa Nincs kivétel: nem jegesedett el korábban a Déli-Kárpátok, mint Európa

Nincs kivétel: nem jegesedett el korábban a Déli-Kárpátok, mint Európa

Az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézetének kutatói bizonyították, hogy a Déli-Kárpátok utolsó legnagyobb eljegesedésének ideje összhangban volt Európa más területeinek glaciális eseményeivel. Az új kronológiát ismertető tanulmányuk a Quaternary International szakfolyóiratban jelenik meg.

Akik rácáfoltak Madáchra: rendkívüli női sorsok a 19. századból Akik rácáfoltak Madáchra: rendkívüli női sorsok a 19. századból

Akik rácáfoltak Madáchra: rendkívüli női sorsok a 19. századból

A kor egyik legjelentősebb írója szerint nem vihetik előre a tudományt, és maga a kultuszminiszter akadályozza őket hivatásuk gyakorlásában. Beniczky Hermin, Brunszvik Teréz, Hugonnai Vilma, Lővei Klára, Teleki Blanka: milyen lehetőségeik voltak a nőknek a tanulásra és céljaik megvalósítására másfélszáz évvel ezelőtt?

  • 56 találat
  • További