Vissza a nem gyengénlátó változathoz
RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A tudomány hírei

 • Valóban kibékíthetetlen ellentét van a klímabarát gazdaság és a gazdasági növekedés között?

  2015.05.20.

  Alapvető félreértés azt gondolni, hogy az éghajlatváltozás kockázatainak csökkentése a gazdaság stagnálásához vezet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy éppen annyira hozhat prosperitást, ha kevés üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint az, ha maradunk a soknál. A kevés szén-dioxidot kibocsátó gazdaság előnye tovagyűrűző hatásokban is rejlik: nő az energiabiztonság, tisztább a levegő, javul az egészség.

 • Nyugalmi állapotban is látható, hogy mire képes az agyunk

  2015.05.18.

  Az MTA Természettudományi Kutatóközpont új Agyi Képalkotó Központjának kutatói kimutatták, hogy bizonyos agyterületek közötti nyugalmi kapcsolatok erőssége jól előrejelzi az arcképek feldolgozásának hatékonyságát. Eredményeik elméleti jelentőségük mellett fontos szerepet játszhatnak az arcészlelés fejlesztésére irányuló tréningprogramok kidolgozásában.

 • Egy hajszálnyi eltérés a világot jelenti számunkra – miért különbözik a proton és a neutron tömege?

  2015.05.14.

  A proton és a neutron tömege az iskolai fizikaórán tanultakkal ellentétben nem egyenlő, az utóbbi hajszálnyival nehezebb. Részben ennek köszönhető, hogy jelen formájában jött létre a világegyetem, és kialakulhattak a csillagok és a bolygók. A tömegkülönbséget magyar kutatók határozták meg az eddigi legnagyobb precizitással, egyúttal tesztelve a részecskefizika legfontosabb elméletét.

 • Úri szabóság ipari robotok számára - interjú Monostori Lászlóval, a SZTAKI igazgatójával

  2015.05.11.

  Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, vagy röviden SZTAKI nevével legtöbben népszerű szótárprogramja kapcsán találkoznak, noha az itt dolgozó kutatók munkája jóval többet segít a kormánykerék, mint dokumentumok fordításában. Monostori László akadémikus, a kutatóintézet januárban hivatalba lépett új igazgatója beszélt térképészrobotokról, felhőkről, Paksról és a magyar iparban [...]

 • Először vesznek részt magyar kutatók a globális őslénytani adatelemzésben

  2015.05.07.

  Az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tagjai is részesei azoknak a kutatásoknak, melyeknek új eredményeiről két cikk is megjelent a szakterület Paleobiology című elismert nemzetközi folyóiratában. A földtörténeti múlt biodiverzitásának változásait vizsgáló tanulmányok a paleontológusok nemzetközi összefogással fejlesztett tudományos adattára, a Paleobiology Database elemzésén alapulnak.

 • Magyar fizikusok diagnosztikai berendezései segíthetik az európai fúziós kutatásokat

  2015.04.29.

  Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizika Osztályának kutatói készíthetik a németországi Greifswaldban épülő fúziós kísérleti berendezés nagy sebességű kamerás megfigyelőrendszerét, valamint atomnyaláb-diagnosztikai eszközét, melyek egyaránt fontos szerepet kapnak majd a jövő ígéretes energiaforrásának fejlesztésében.

 • Új megszilárdulási alakzatot modelleztek magyar fizikusok

  2015.04.29.

  Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjában működő Számítógépes Anyagtudományi Csoport kutatói feltárták egy, a közelmúltban felfedezett érdekes megszilárdulási alakzat (spirálozó eutektikus dendrit) alapvető tulajdonságait és kialakulásának folyamatát. A kutatók által leírt önszervező folyamat mikron alatti skálán alkalmas lehet különleges optikai tulajdonsággal rendelkező úgynevezett metaanyagok [...]

 • Fölöslegesen pusztítják a beporzókat az európai akadémikusok szerint

  2015.04.28.

  Halmozottan és hosszú időn át hatnak az uniós moratórium alá helyezett neonikotinoid rovarirtók, és előfordul, hogy erősebben pusztítják a hasznos beporzó rovarokat, például a poszméheket, mint magukat a kártevőket. A Magyar Tudományos Akadémia két szakértővel képviseltette magát abban az európai testületben, amely az utóbbi évek legfontosabb környezetvédelmi-mezőgazdasági problémáját elemezte.

 • Új, hiánypótló könyv a hatásmechanizmus-alapú gyógyszerkutatás megújításához

  2015.04.28.

  A Keserű György Miklós és David C. Swinney szerkesztésében most megjelent könyv szerzői a jelenlegi gyógyszerkémiai gyakorlat ismeretében javaslatokat tesznek jobb minőségű kémiai kiindulópontok azonosítására, és olyan stratégiákat ajánlanak, amelyek segítségével a kiindulópontok az eddigieknél hatékonyabban fejleszthetők gyógyszerjelöltekké.

 • Célzott gyógyszerbevitel molekuláris tetoválással

  2015.04.23.

  Egy magyar kutatócsoportnak sikerült első alkalommal biológiailag aktív hatóanyagot úgy célba juttatni, hogy hatása mindössze egyetlen sejtre vagy akár sejten belül bizonyos régióra összpontosul. A molekuláris tetoválásnak nevezett módszerről a Chemistry&Biology áprilisi száma címlapon számolt be.