Vissza a nem gyengénlátó változathoz
RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A tudomány hírei

 • Ismeretlen energiatartományok nyílhatnak meg a fizikusok előtt

  2015.07.28.

  A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyik észlelőrendszerében, a CMS-ben végzett, mintegy 50 ezer proton-proton ütközéssel végzett kutatási eredményeket mutatták be az Európai Fizikai Társulat Nagyenergiás Fizikai Konferenciáján Bécsben. A kísérletekben az MTA kutatói is részt vesznek.

 • Több kannabinoid receptor – nagyobb hatás?

  2015.07.28.

  A rekreációs célú kannabiszfogyasztás („füves cigi”) során a szervezetbe jutó és a hatásért felelős THC receptorainak új jellemzőjét fedezte fel az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Nusser Zoltán vezetésével működő Lendület Celluláris Idegélettani Laboratóriuma. Az eredményről a Nature Communications számolt be.

 • Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében?

  2015.07.27.

  Első alkalommal látogatta meg űreszköz a Plútó rendszerét. A majdnem tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én 12 500 km-re haladt el a törpebolygó mellett. Első adatai meglepően fiatal felszínű, változatos hegyvidékkel rendelkező, aktív égitestet mutattak, amelynek a felszínén viszonylag ritkák a nagy kráterek. Kereszturi Ákos, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának [...]

 • Sok a víz a Balatonban, kiváló a minősége, és nincs algavirágzás sem

  2015.07.23.

  A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban. Nem kell tartani az alacsony vízállás néhány kellemetlen kísérőjelenségétől, mint amilyen például a fonalas algák inváziója a déli parton. A tó vizének és élővilágának állapotáról az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet készített gyorsjelentést.

 • A sejtek mindennapjainak munkásai, a poli(ADP-ribóz) polimerázok

  2015.07.15.

  Sejtjeink egyik fontos enzimcsaládja, az úgynevezett poli(ADP-ribóz) polimerázok, vagyis PARP-ok viselkedéséről publikált összefoglaló tanulmányt a Debreceni Egyetem kutatója. Az MTA Lendület programja által támogatott Bay Péter cikke a sejt- és molekuláris biológia egyik vezető folyóiratában, a Molecular Cellben jelent meg.

 • Okos vírusokkal derítik fel az agykéreg működését

  2015.07.15.

  A látás mechanizmusának egyik régi rejtélye a szemből az agyba jutó információk feldolgozásának módja. Ennek megoldását jelenthetik azok az eredmények, amelyeket magyar, német és svájci kutatók értek el közösen. Vizsgálataikról és az általuk kifejlesztett új módszerekről a Science-ben számoltak be.

 • Mit vár a Plútó melletti elrepüléstől az MTA Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa?

  2015.07.13.

  Első alkalommal érkezik emberkéz készítette űreszköz a Plútó rendszeréhez. A közel tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én száguld el a törpebolygóvá lefokozott égitest és holdjai mellett. Vajon mit rejt a Plútó fagyos birodalma, feltárul-e előttünk egy új világ a képeken?

 • Nem a véletlen műve lehet a magyar csillagászok által felfedezett hatalmas égi gyűrű

  2015.07.10.

  Az MTA CSFK, az ELTE, illetve az NKE kutatóiból álló csoport felfedezte a világegyetem eddig észlelt legnagyobb szabályos alakzatát, egy hatalmas, kilenc gamma-kitörésből (GRB) álló gyűrűt. A felfedezést a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) fogadta el közlésre.

 • Újabb lépés az olcsóbb és megbízhatóbb internet felé

  2015.07.10.

  A játékelmélet és a komplex hálózatok geometriája alkalmazásával azonosították és elemezték az MTA és a BME kutatói azokat a vázhálózatokat, amelyek minimális számú kapcsolat felhasználásával képesek maximális navigálhatóságot biztosítani. A kutatás eredményeit a Nature Communications közölte.

 • Soha nem látott képek egy üstökös aktivizálódásáról

  2015.07.02.

  Port okádó kutak és gödrök formájában először sikerült közelről megfigyelni, hogyan válik aktívvá egy üstökös magja. Tóth Imre, az MTA CSFK kutatója személyében magyar tagja is van annak a nemzetközi kutatócsoportnak, amely az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondájával közelről tanulmányozza a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököst. A kutatócsoport a Nature-ben számolt be eredményeiről, a gáz- és [...]