Írásban létrehozott párhuzamos valóság Írásban létrehozott párhuzamos valóság

Írásban létrehozott párhuzamos valóság

A hosszú évekre börtönbe zárt ember gyakran veti papírra gondolatait, emlékeit. A lélektani indíttatású, de történelmi, kulturális szempontból is forrásértékű, változatos nyelvű és műfajú börtönirodalom gazdag tárházát kínálják a kora újkorban keletkezett írások. Ezek európai hagyományairól rendezett nemzetközi konferenciát Miskolcon az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont a Miskolci Egyetemmel.

Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben

Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben

Mi a közös Steven Hawking világhírű brit fizikus betegségében, az egészséges szervezet stresszválaszában és a vírusfertőzések elleni védekezésben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Fuxreiter Mónika, aki a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében a fehérjék önszerveződésének alapvető összefüggéseit, az egészségesből kórossá történő átalakulások molekuláris hátterét tárta fel. Eredményeiről a Cell májusi számában számolt be.

Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon

Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon

Ha azt mondjuk, ergodicitás, Brown-mozgás és Lorenz-rendszer, csak kevesen kapják fel a fejüket. Ha azt mondjuk: biliárdjáték, időjárás-előrejelzés, káoszelmélet, az mindjárt izgalmasabban hangzik. A kapcsolódási pont az idén 75 éves Szász Domokos, akinek tiszteletére konferenciát szerveztek Bécsben.

Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába? Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába?

Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába?

Napjaink egyik leglátványosabb világgazdasági jelensége Kína gyors expanziója a külföldi tőkebefektetések terén: ma már a harmadik legjelentősebb tőkebefektető a világon az Egyesült Államok és Japán után. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének munkatársa kutatásában azt vizsgálta meg, mi motiválja a régióba érkező kínai befektetéseket.

  • 65 találat
  • További